main logo
662

Ioniță spune câte impozite și taxe achită anual o familie din Moldova

Impozitele şi taxele plătite în mediu de o familie din Republica Moldova, formată din 3 persoane, în 2019, a atins nivelul de 69,1 mii lei pe an.

Ioniță spune câte impozite și taxe achită anual o familie din MoldovaFoto: Știri.md

Această sumă este cu 9 mii de lei mai mare decât anul trecut şi de 2 ori mai mare decât acum 6 ani în urmă. Despre aceasta scrie economistul Veaceslav Ioniţă pe blogul său, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

Povara fiscală este dominată de Impozitele pe Consum formate din TVA&Accize: ele constituie în mediu 32,7 mii lei per familie. Apoi urmează impozitele pe salarii, de 26,9 mii lei şi se formează din impozitul pe venit, asigurări sociale şi asigurările medicale.

În final cea mai mică povară este legată de activităţile economice ale moldovenilor inclusiv impozitul pe proprietate, care nu l-am atribuit la consum. În total povara fiscală per familie este de 9,5 mii lei anual, scrie Veaceslav Ioniţă.

Deci, din 69,1 mii lei plăţi anuale ale unei familii din Moldova, 59,6 mii lei sau 86% sunt impozitele şi taxele generate de consum. Iar din activităţile economice, cetăţenii Republicii Moldova contribuie la formarea Bugetului Public Naţional în proporţie de 14% sau 9,5 mii lei anual, mai scrie economistul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării