main logo
1600

Ioniță, despre suma primită de Moldova de la Comisia Europeană

Suma de 14,5 milioane de euro, echivalentă cu 284,7 milioane de lei, primită sub formă de granturi de la Comisia Europeană este de zece ori mai mare decât media lunară din ultimii 1,5 ani.

Ioniță, despre suma primită de Moldova de la Comisia EuropeanăFoto: protv.md

Astfel a comentat pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță intrarea pe contul Ministerului de Finanțe a acestei sume de bani, care „a venit după o perioadă lungă, de aproape doi ani de suspendare a finanțării”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit expertului, în total, de la începutul anului intrările de granturi oferite de partenerii de dezvoltare se ridică la 417,6 milioane de lei.

”După o perioadă de patru ani de reducere continuu a granturilor obținute de Moldova, datorită înrăutățirii relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în prezent atestăm pentru prima dată la o creștere semnificativă a finanțării. Avem toții indicii să considerăm că finanțarea va continua pe parcursul lunilor următoare”, este de părere Veaceslav Ioniță.

El adaugă că în anul 2018 a fost atins minimul istoric în ceea ce privește suportul extern din ultimii 12 ani. Ultima dată Republica Moldova „a primit asistență externă sub nivelul de anul trecut tocmai în anul 2006. Atunci asistența externă a constituit 315 milioane de lei, față de 365 milioane de lei în 2018”.

Dacă raportăm la Produsul Intern Brut, suma granturilor obținute de Guvernul Moldovei pentru necesitățile bugetare în 2018 au constituit 0,2 la sută, de 15 ori mai puțin decât în anul 2014, când a fost atinsă maxima istorică de 3 la sută din PIB, scrie Ioniță. Raportat la PIB, susținerea externă din 2018 a fost cea mai mică din ultimii 20 ani. Acest nivel scăzut poate fi comparat doar cu anul 2003, în perioada de izolare externă promovată de conducerea comunistă de atunci. Însă și atunci susținerea externă a fost mai mare decât în 2018 și a constituit 0,3 la sută din PIB, concluzionează expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării