main logo
3750

Ion Suruceanu împlinește 70 de ani. Hiturile celebrului interpret

Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, a împlinit luni, 9 septembrie, 70 de ani.

Ion Suruceanu împlinește 70 de ani. Hiturile celebrului interpretFoto: argumentul.info

Ion Suruceanu și-a început cariera profesională în 1968, în calitate de solist al formației vocal-instrumentale ”Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, în care a activat până în anul 1970, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Ulterior, a activat în diferite colective muzicale. A fost interpret al Ansamblului de muzică ușoară ”Bucuria”(1970-1973), al formațiilor ”Contemporanul (1974) și ”Real” (1990-1993) și a colaborat cu Orchestra de muzică simfonică și de estradă a Radioteleviziunii Naționale (1974).  

De-a lungul carierei a lansat mai multe hituri: ”Numai tu”, ”Ce seară minunată”, ”Luna, Luna”, ”Toamna”, ”Cumpărați flori”, ”Melancolie”, ”Eu dansez, tu dansezi”, ”Două primăveri”, ”Cred în ochii tăi”,  ”Elena”, ”Sărut, femeie, mâna ta”, ”Gelozie”, ”De ce nu crezi”, ”Revedere” ș.a. A lansat albumele  ”Roze, roze”, ”O melodie de succes”, ”Ninge floarea de tei”, ”Melodii eterne”, ”Soarele cel mare” etc. A evoluat împreună cu Mihai Dolgan, Petre Teodorovici, Maria Codreanu, Anastasia Lazariuc, Ian Raiburg ș.a. 

Într-un interviu, acordat recent în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, Ion Suruceanu a declarat că se consideră un om împlinit. ”Păcat ar fi să-l supăr pe Cel de Sus. Câteodată îmi pare că Dumnezeu mi-a dat mai mult decât a trebuit. Alții roagă să li se dea. Mie îmi pare că Dumnezeu mi-a dat mai mult decât am avut eu nevoie: sănătate, o carieră de succes, părinți cuminți, frați, soție, copii, nepoți... de toate”. Artistul a afirmat că a colaborat cu mai mulți compozitori, dar nr. 1 pentru el a fost și rămâne Ian Raiburg. ”De 45 de ani suntem împreună. El mi-a încredințat primul său cântec. Ian Raiburg a jucat un rol important în viața mea”, a mai spus cunoscutul interpret.

Ion Suruceanu s-a născut la 9 septembrie 1949, în satul Suruceni, raionul Ialoveni. După absolvirea școlii din satul natal, în 1964-1967, a studiat pianul și fagotul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”.

Pentru meritele sale, Ion Suruceanu a fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din R. Moldova” (1985) și ”Artist al Poporului din R. Moldova” (1990). În 1993, a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”, iar din 2004 este Cavaler al ”Ordinului Republicii”.

Astăzi, liceul din satul său natal îi poartă numele. Ion Suruceanu a consacrat scenei 52 de ani din cei 70 împliniți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării