main logo
2096

Ion Solonenco, condus pe ultimul drum: Drum lin spre ceruri, Generale!

Generalul de brigadă, Ion Solonenco, președinte al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) timp de 23 de ani, a fost petrecut pe ultimul drum.

Ion Solonenco, condus pe ultimul drum: Drum lin spre ceruri, Generale!Foto: zonadesecuritate.md

Ceremonia de adio a avut loc la Palatul Republicii, iar slujba de pomenire a fost oficiată la Biserica Duminica Tuturor Sfinților, generalul fiind înmormânat în cimitirul Central din Chișinău, transmite Știri.md cu referire la zonadesecuritate.md.

Să-şi ia rămas bun au venit colegii din Biroul Politici de reintegrare, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, militari din Misiunea de Pacificare și prieteni.

Oleg Serebrian, vicepremier pentru reintegrare, a ținut un discurs de adio în timpul ceremoniei funerare: „A fost un om deosebit, un om cu literă mare, care a stat la straja cetății până în ultima clipă.

Un soldat al țării și neamului său. Drum lin spre ceruri Generale! Vei fi în amintirea noastră, a colegilor, dar și a Țării, întotdeauna!”

Ion Solonenco a fost implicat în procesul de reintegrare din 1992. A activat în structurile de securitate din perioada sovietică.

Pe parcursul vieții a fost decorat cu mai multe ordine și premii, Medalia „Meritul Militar” (1994), Ordinul „Gloria Muncii” (2005) și „Ordinul Republicii” (2017) pentru rezultate remarcabile în activitate și în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse pentru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în Zona de Securitate.

În anul 2018, i-a fost acordat Premiul Național pentru contribuția semnificativă la elaborarea şi promovarea politicii de securitate a statului, inclusiv a politicii Guvernului în domeniul reintegrării ţării, precum şi pentru meritele deosebite pe parcursul întregii sale activități.

Inima generalului a încetat să mai bată în dimineața zilei de 12 august, în al 87-lea an de viață.

Născut pe malul stâng al Nistrului, în satul Țâbuleuca din raionul Dubăsari a fost unul din participanții războiului pentru integritatea și independența R. Moldova.

Presedenția Republicii Moldova a venit cu un necrolog, după ce generalul de brigada a fost înmormânat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării