main logo
3883

Ion Munteanu spune dacă ar putea candida sau nu pentru șefia PG

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că deocamdată nu este hotărât dacă își va depune candidatura în noul concurs pentru șefia Procuraturii Generale. Declarațiile au fost făcute la o emisiune de la Pro TV.

Ion Munteanu spune dacă ar putea candida sau nu pentru șefia PGFoto: realitatea.md

„Eu nu am decis cu certitudine dacă o să candidez sau nu pentru acest concurs. Urmează să îmi rearanjez gândurile până la termenul-limită. Decizia mea depinde inclusiv dacă mai sunt și alți candidați la acest concurs. În cazul în care o să constat că sunt candidați care pe bune pot să își asume această funcție și ar putea gestiona situația la moment, posibil să optez în continuare pentru funcția de judecător la CSJ. Sper că o să văd mai mulți candidați la acest concurs”, a declarat Ion Munteanu, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Concursul anterior pentru funcția de procuror general a fost anulat și s-a soldat cu scandal. Decizia a fost luată de membrii CSP, în cadrul ședinței de miercuri, 28 februarie 2024, și anunțată public de președintele Consiliului, Dumitru Obadă.

Evaluarea procurorului Olesea Vîrlan a dus la anularea concursului de numire. Ea îl notase pe șeful interimar al Procuraturii General, Ion Munteanu, cu 3,5, apoi afirma că „s-au strecurat greșeli” și punctajul ar fi trebuit să constituie 8,5.

Olesea Vîrlan, investigată de către Procuratura Anticorupție, care a constatat că ar fi comis abuz de putere, riscă amendă de până la 4.500 de lei, dar și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pentru o perioadă de până la un an.

Conform procurorilor anticorupție, Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul lui Andrei Roșca, care ar fi vrut să se răzbune pe Ion Munteanu, pentru că nu a primit funcția de adjunct al procurorului general.

La 19 martie 2024, procurorul general interimar a semnat ordinul de eliberare, conform cererii de demisie, a Olesei Vîrlan.

Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general. Potențialii candidați pot depune dosarele până pe data de 15 mai.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării