main logo
1633

Ion, Ionel sau Ioana: Câți moldoveni sărbătoresc ziua numelui

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.

Ion, Ionel sau Ioana: Câți moldoveni sărbătoresc ziua numeluiFoto: captură video

Cu această ocazie, peste 170.000 de moldoveni care poartă numele Ion, Ioana sau nume derivate din acesta și-au sărbătorit onomastica, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Ion Scorpan din satul Pelinia are 42 de ani. Bărbatul spune că poartă cu mândrie numele tatălui său.

„E o tradiție veche, care se stimează din bătrâni. Cred că trebuie respectată. Bem un 50 de grame, stăm împrejurul mesei toți, cu familia. Am fost la muncă, apoi am fost acasă. Acum plec la copii”, a declarat Ion Scorpan, locuitor s. Pelinia.

În familia Țurcanu este sărbătoare dublă. Soțul Nataliei poartă numele Ion, iar fiica – Ioana. Gospodina a pregătit o zeamă pentru toată familia.

„La noi este Hramul casei. Am pregătit o zeamă, cu niște colăcei uscați, pentru că după atâtea sărbători nu mai vrem feluri. Seara o să vină soțul, fata, o să ne așezăm la masă, cu un păhărel de vin și cu o străchinuță de zeamă și o să sărbătorim în liniște, pace, dragoste, voie bună”, a adăugat Natalia Țurcanu, locuitoare s. Pelinia.

„E sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul care l-a încreștinat pe domnul Isus Hristos. E sărbătoare mare. Am nepoțel cu numele Ion, e în Franța, îl felicit cu numele, să crească mare, să fie sănătos, să asculte de părinți, să învețe bine”, a adăugat Nicolae Zaiaț, locuitor s. Pelinia.

„Am felicitat colegele la lucru care au bărbații Ion, care au frații Ion. Am un frate Ion pe care l-am felicitat de dimineață și copilașii care poartă numele Ion”, a spus Nina Morari, locuitoare s. Pelinia.

„Din păcate nu o putem serba, soțul e la lucru, dar diseară vom repara greșeala, credem. O să aducem câte un păhărel de vin și la televizor, noi doi în companie, altcineva nu avem pe nimeni”, a menționat mătușa Victoria, locuitoare s. Pelinia.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia și al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri.

„După botezul Domnului credincioșii primesc preotul cu sfânta agheasmă pentru a se sfinți, a se aduce pace, sănătate și prosperitate. De aceea și tradiția de a merge din casă în casă este pentru a aduce pacea lui Dumnezeu prin sfânta agheasmă.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască sănătate tuturor credincioșilor ca prin sfânta agheasmă, credință și fapte bune, milostenie să-l slăvim pe Dumnezeu”, a conchis Adrian Ciobanu, preot paroh la Biserica Sf. Ierarh Nicolae, s. Pelinia.

Prenumele Ion, Ioan, Ivan și Ioana sunt foarte răspândite în Republica Moldova.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, pe 103.112 bărbați din Moldova îi cheamă Ion.

Alte 663 de persoane poartă numele de Ioan, 364 – Ionel și 6 – Ionică. Alți 56.359 de cetățeni poartă numele Ivan. Conform datelor statistice, 4.498 de femei și domnițe au prenumele Ioana, 5.060 – Ionela și 98 – Oana.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării