main logo
2202

Investigații medicale la distanță: Un nou proiect elaborat de Ministerul Sănătății

În Moldova, zilnic este depistat cel puțin un caz nou de cancer de col uterin. Din cauza adresării târzii la medic, în fiecare an, mai mult de 150 de femei mor de cancer cervical. Situația ar putea fi cu totul alta dacă femeile și-ar face periodic screeningul de col uterin.

Investigații la distanță: Un proiect elaborat de Ministerul Sănătății

În prezent, Ministerul Sănătății împreună cu partenerii externi, lucrează la elaborarea unui proiect de dotare a centrelor de colposcopie din raioanele țării, astfel încât prin sistemul de telemedicină, specialiștii din capitală să dea o mână de ajutor medicilor ginecologi din teritoriu, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

Medicii atenționează că inițial cancerul de col uterin nu are simptome. Acestea apar doar atunci când boala este în stadiu avansat.

„În caz că este depistată o oarecare patologie în cadrul screeningului, deja sunt referite la medicul specialist, la colposcopie. Noi suntem în proces de instalare a unui colposcop nou. Un cabinet care va permite deodată de a consulta prin telemedicină. Ceea ce se depistează în cadrul screeningului de col uterin, avem cazuri pozitive, avem rezultate bune, chiar și nașteri după patologii de col uterin”, povestește Ghenadie Morcov, șef secție la centrul de sănătate din Drochia.

Drochia este unul dintre cele 12 raioane care vor fi parte, la prima etapă, a proiectului Ministerului Sănătății, ce urmează să fie lansat în scurt timp.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. Testul citologic efectuat o dată la trei ani de femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, precum și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție împotriva acestui tip de cancer. Procedurile sunt acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării