main logo
1565

Investigație: Deputatul PDM care și-a construit drum până la poartă

Drumul până la casa în care locuiește actualul deputat Ghenadie Buza a fost construit recent din banii destinați întreținerii mai multor drumuri ale raionului Hâncești.

Investigație: Deputatul PDM care și-a construit drum până la poartăFoto: Moldova Curata

Toamna trecută, când Ghenadie Buza încă era președinte al acestui raion, Consiliul raional a anulat o finanțare de aproape 400 de mii de lei pentru drumurile din raion, direcționând banii spre construcția străzii G. Enescu din orașul Hâncești, transmite Știri.md.

Pentru că această sumă nu era suficientă, o altă parte din bani a fost luată de la capitolul privatizarea unor clădiri. Ghenadie Buza a refuzat să comenteze faptele stabilite de Moldova Curată.

În prezent, Ghenadie Buza este deputat al Partidului Democrat, fiind ales la alegerile din 24 februarie pe circumscripția nr. 39. Până la alegeri însă, a deținut funcția de președinte al raionului Hâncești.

La ședința Consiliului Raional din 28 septembrie 2018, consilierilor li s-a propus să voteze o serie de modificări la Hotărârea privind bugetul raionului pentru anul 2018. Una dintre ele (p. 3.4) prevedea ca suma de 385,5 mii de lei, destinată „întreținerii drumurilor de acces în localitățile din raion” să fie folosită la „lucrări de reparație a drumului str. G. Enescu  mun. Hâncești”. O altă prevedere a aceleiași hotărâri arată că o altă sumă – de 225,5 mii de lei este direcționată Aparatului Președintelui Raionului pentru ”lucrări de reparație a drumului str. G. Enescu  mun. Hincești”.

În consecință, s-a anunțat un concurs de achiziții publice, în urma căruia, la 26 noiembrie 2018, a fost declarată câștigătoare firma ”InvestConstruct Pro”, fondată de o persoană pe nume Ion Ungureanu, la 9 ianuarie 2018. Valoarea totală a contractului (inclusiv TVA) este de 604 861 de lei.

Președintele grupului de lucru care a desemnat câștigătorul a fost chiar Ghenadie Buza, așa cum arată darea de seamă a concursului de achiziții, pe care am obținut-o de la Consiliul Raional Hâncești. Tot el a semnat contractul cu antreprenorul. Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate ca să verifice această situație sub aspectul unui eventual conflict de interese.

Citiți continuarea pe Moldova Curată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării