main logo
13814

Inundarea Minei din Chișinău. Administrator: Stăm pe o mare subterană

Zilnic, se pompează până la 7.200 de metri cubi de apă din Mina din Chișinău. Doar pe parcursul anului trecut, pentru electricitate s-au cheltuit peste un milion și jumătate de lei. Deși costurile sunt usturătoare, acestea sunt inevitabile, fiindcă procesul de inundare a minei nu poate fi oprit. Cauza o reprezintă extracțiile anterioare, proiectate greșit.

Inundarea Minei din Chișinău. Administrator: Stăm pe o mare subteranăFoto: agora.md

Despre motivele inundării minei a discutat agora.md cu administratorul întreprinderii muncipale, Sergiu Lungu. Acesta ne-a povestit că, în perioada anilor 1970 - 1990, cantități mari de apă erau pompate în scopuri industriale de fosta uzină Mezon, din sectorul Râșcani al capitalei, transmite Știri.md.

Iar atunci când s-a proiectat mina, nu s-ar fi luat în calcul adâncimea bazinelor acvatice. Mai exact, nu s-ar fi analizat pericolul din situația în care Mezon ar fi încetat să mai pompeze aceleași cantități de apă. Respectiv, după închiderea uzinei, prin anul 1994, mina a început să fie inundată.

„Erau excavații unde în genere nu aveai acces, adică era până la tavan apa. Acum, în zonele care sunt în proces de distrugere, este acces mai liber, se poate de evaluat măcar vizual, adică altfel de preluat informația”, a comunicat Sergiu Lungu, administrator SA Mina din Chișinău.

Citește articolul întreg pe agora.md.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării