main logo
1423

Între Prut și Nistru: A fost lansat trailerul unui nou film moldovenesc

Filmul „Între Prut și Nistru”, care a fost filmat de un grup de entuziaști, este dedicat evenimentelor din vara anului 1941, care au avut loc pe teritoriul Basarabiei.

Între Prut și Nistru: A fost lansat trailerul unui nou film moldovenesc

După cum afirmă regizorul și scenaristul filmului, Iacob Gribinenco, povestea relatată este bazată pe evenimente reale: „Bunicul mi-a povestit despre unchiul său, dispărut fără urmă.

În timpul războiului, în luna iunie, acesta a fost înrolat în armată ca voluntar, iar în luna august, când Armata Roșie deja se retrase, el a revenit pentru câteva ore în satul natal.

Însă, după aceasta, el a plecat și nu a mai fost de găsit. Această istorisire m-a emoționat și inspirat dintotdeauna”.

Potrivit regizorului, scenariul a fost creat timp de o jumătate de an.

„Domnul Simion Dembul Pantilei, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial, în vârstă de 94 de ani, ne-a oferit consultații. O parte din evenimentele trăite de veteran au fost incluse în scenariu”, a spus Gribinenco.

Producătorii filmului susțin că pelicula este despre bărbăție și soarta omului, și nu abordează subiecte politice. Personajele filmului vorbesc atât în limba rusă, cât și în română (cu accent moldovenesc). „Pentru noi a fost foarte important să putem transmite atmosfera de atunci, care domina tot teritoriul basarabean”, a subliniat Iacob Gribinenco.

La filmări au participat actorii teatrelor „С улицы Роз” și „Eugen Ionesco”. „Între Prut și Nistru” a fost filmat în regiunea stației de cale ferată Muncești și în satul Cîrnățenii Noi. Autorii filmului afirmă că sătenii au fost activ implicați în procesul de filmare nu doar prin transportare și aprovizionare cu produse alimentare, dar și prin participare în calitate de actori de plan secundar.

Rezumatul filmului „Între Prut și Nistru”: Basarabia. Iunie 1941. Țăranul moldovean pe nume Constantin, ca și mulți alți locuitori ai satului Salcîm, a fost trezit în plină noapte de Armata Roșie și a fost dus la cea mai apropiată gară feroviară pentru a ajunge la eșalonul „Добровольцы” (Voluntarii). În drum spre eșalon, Constantin fuge. După o lună de zile, el revine acasă și anunță familia că s-a încheiat războiul…

Alexandru Cojocari a participat ca operator de imagine, iar de montaj se ocupă Vladimir Mamciuev. După cum afirmă producătorii, la moment, filmul este în etapa de montaj, iar echipa caută în mod activ locul potrivit pentru premieră.

Reamintim că Iacob Gribinenco a jucat un rol în proiectul independent numit „Prodkomissar”, care, de asemenea, a fost filmat de un grup de amatori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării