main logo
471

Înregistrarea organizațiilor necomerciale trece în competența Agenției Servicii Publice

Parlamentul a adoptat în lectură finală transferul de la Ministerul Justiției către Agenția Servicii Publice a competențelor de înregistrare și monitorizare a organizațiilor necomerciale.

Modificări la înregistrarea organizațiilor necomercialeModificări la înregistrarea organizațiilor necomerciale

Astfel, Agenția va fi împuternicită să înregistreze partidele politice, publicațiile periodice, agențiile de presă, asociațiile obștești, fundațiile, patronatele, sindicatele, organizațiile de mediere, cultele religioase și părțile lor componente, transmite IPN.

Potrivit noilor prevederi, Ministerul Justiției, în limitele stabilite de legile speciale, va avea dreptul de avertizare a unor organizații necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare, de sesizare a instanței judecătorești pentru suspendarea activității sau lichidării organizaților necomerciale în cazul în care activitatea pe care o desfășoară este contrară prevederilor legale.

Totodată, a fost micșorat termenul de înregistrare a unei organizații necomerciale, de la 30 la 15 zile. Un alt aspect revăzut este transferarea către Agenția Servicii Publice a competențelor de înregistrare nu doar a asociațiilor obștești republicane și internaționale, dar și a celor locale. Această modificare are scopul de a dezvolta principiul ghișeului unic și asigurarea evidenței persoanelor juridice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării