main logo
732

Inițiativă: Salariile demnitarilor ar putea fi făcute publice

Cetățenii Republicii Moldova ar putea avea acces mai ușor la datele despre salariile ridicate lunar de către persoanele cu funcții de demnitate publică, personalul din cabinetul acestora, funcționarii publici de conducere de nivel superior și conducătorii și adjuncții conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Inițiativă: Salariile demnitarilor ar putea fi făcute publiceFoto: știri.md

Deși aceste date sunt accesibile și pot fi găsite în declarațiile de avere ale demnitarilor și funcționarilor, deputații Dumitru Alaiba și Radu Marian vor ca acestea să fie publicate și pe pagina web a Ministerului Finanțelor, transmite Știri.md cu referire la ziarulnațional.md.

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a aprobat astăzi, 15 septembrie, raportul la un proiect de lege care are drept scop asigurarea transparenței salarizării unor categorii de persoane publice.

Modificările prevăd că Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web, cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al categoriilor de salarizați enumerate mai sus.

Astfel, Ministerul va publica suma totală a remunerării, inclusiv salarii, indemnizații, compensații.

„Veniturile funcționarilor și demnitarilor pot fi estimate din informația deja disponibilă public, însă publicului larg îi este dificil să le acceseze, din cauza formei în care acestea sunt publicate – declarațiile de avere și interese”, menționează autorii proiectului.

Potrivit deputaților Alaiba și Marian, proiectul va crește nivelul de transparență și încrederea societății în instituțiile statului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării