main logo
959

Inițiativa lui Cavcaliuc pentru a salva vieți omenești în cazuri de răpire sau luare de ostatici

Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a mers într-o vizită de lucru în România, la sediul Ministerului Afacerilor Interne al României și a Inspectoratului General al Poliției Române.

Inițiativa lui Cavcaliuc pentru a salva vieți omenești în cazuri grave

"Schimbul de informaţii şi bune practici cu omologii din România s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, eficient în dezvoltarea instituțională la nivel strategic și operațional. Eu și 3 colegi am realizat o deplasare în vederea preluării de bune practici la capitolul sistematizării activităților polițienești planificate pe o hartă interactivă și privind modul de gestionare a apelurilor de urgenţă pentru acordarea suportului necesar și la timp cetățenilor aflați în dificultate", susține Cavcaliuc.

Pe pagina sa de Facebook, acesta scrie că România are o practică inedită pe domeniul de reacționare la situațiile de urgență pe linia 112, prin încheierea acordurilor de parteneriat cu Parchetul și trusturi media, care se implică în diseminarea informațiilor către cetățeni și acordarea suportului în cazul răpirii copiilor.

Totodată, șeful adjunct al IGP-ului vine cu inițiativa de a fi implimentat și la noi în țară acest concept prin care oamenii să fie în securitate maximă, fiecare minut sau secundă uneori jucând un rol destul de important, iar între Poliția Națională, Procuratura Generală, dar și Politia Națională și Serviciul de Informații și Securitate și fiecare instituție mass – media să fie încheiate acorduri trilaterale/cvadripartite.

Ideea acestui concept ar fi ca, acest acord să fie funcțional în cazul unor incidente deosebit de grave cu referire la viața și sănătatea uneia sau mai multor persoane, ori producerea unor evenimente de criză cu risc major pentru securitatea și viața cetățenilor, în caz de răpire a copiilor, luare de ostatici sau cazuri de terorism.

"Mecanismul dat va funcționa în felul următor, Poliția Națională și Procuratura Generală, sau Serviciul de Informații și Securitate vor transmite un mesaj de alertă cu informații despre caz și recomandări de securitate, sau date despre căutarea copiilor răpiți sau infractorii/teroriștii înarmați, deosebit de periculoși căutați, iar instituțiile mass-media și blogerii vor întrerupe transmisia programată și vor da pe post neîntîrziat mesajul alert al organelor de drept, care poate salva zeci sau chiar sute de vieți omenești", a explicat Cavcaliuc.

Tot în cadrul vizitei de lucru, oficialul a vizitat Târgul de Crăciun de la București, unde a remarcat utilajul special instalat pentru a proteja cetățenii, copiii de acte de terorism privind intrarea în forță cu mașina în mulțime, exemplul elocvent fiind regretabilul atac terorist din Franța, Nisa.

"Urmare atentatului terorist de la Nisa, cu parere de rău au decedat cel puțin 85 de persoane, inclusiv și 10 copii, iar astfel de baraje instalate vor asigura protejarea vieților omenești, iar cetățenii noștri să se poată bucura în siguranță alături de copiii lor de sărbători, sau măsuri cultural - artistice organizate pe tot parcursul anului în locurile publice", a conchis Gheorghe Cavcaliuc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării