main logo
832

Inga Grigoriu cere examinarea raportului Laundromat: Fenomenul continuă

Ex-președinta „Comisiei Laundromat”, Inga Grigoriu, îndeamnă actuala componență a legislativului să înregistreze și să examineze Raportul comisiei în Parlament.

Inga Grigoriu cere examinarea raportului Laundromat: Fenomenul continuăFoto: știri.md

Ea mai spune că raportul „Comisiei Laundromat” nu a fost audiat în plen în legislatura precedentă din cauza „acțiunilor unei majorități de membri ai acestei comisii care au tergiversat procesul, cu scopul de a eșua înregistrarea raportului și a proiectului de hotărâre privind raportul comisiei”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Inga Grigoriu regretă că raportul nu este nici până astăzi înregistrat în circuitul actelor normative ale Parlamentului, cu toate că au fost făcute mai multe solicitări. 

„Dacă în legislatura precedentă, o majoritate PSRM-Șor a fost motivul blocării înregistrării raportului, astăzi nu mai există acest impediment”, a spus ea.

Potrivit fostei deputate, raportul comisiei parlamentare de anchetă elucidează mecanismul spălărilor de bani din anii 2010-2014. 

În opinia sa, schema respectivă a afectat nu doar reputația Republicii Moldova pe plan internațional, dar a și subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul Republicii Moldova până în prezent.

Inga Grigoriu a mai menționat că, pe parcursul lucrărilor Comisiei, au fost identificate și alte tipologii de spălări de bani, care „conform răspunsurilor instituțiilor competente, au fost contracarate în timp, însă, fenomenul continuă, implicit prin segmentul transnistrean, regiune a Republicii Moldova la care instituțiile centrale, cum ar fi BNM, nu au acces în vederea recepționării informațiilor de la instituțiile financiare ce activează în perimetrul menționat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării