main logo
2520

Indemnizație de 200.000 de lei pentru o magistrată care a demisionat

Fosta magistrată de la Curtea de Apel Comrat, Marina Galupa, care a demisionat în contextul promovării noii forme de salarizare – sistemul unitar, urmează să primească o indemnizație de concediere restantă, în sumă de 171.792 de lei.

Indemnizație de 200.000 de lei pentru o magistrată care a demisionatIndemnizație de 200.000 de lei pentru o magistrată care a demisionat

Potrivit unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 18 decembrie 2018, banii urmează a fi achitați din resursele financiare identificate de către CSM din alocațiile aprobate pentru anul 2019 instanțelor judecătorești, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Inițial, printr-o hotărâre din 27 noiembrie 2018, CSM a aprobat achitarea îndemnizației unice de concediere pentru ex-judecătoarea Marina Galupa în sumă de 62.469. Consiliul a calculat atunci doar ultima perioadă de activitate a magistratei: 4 iulie 2014 - 13 noiembrie 2018, deși stagiul acesteia în sistem a fost de 15 ani.

Indemnizației restantă, în sumă de 171.792 a fost calculată pentru perioada de activitate în funcția de judecător din anii 1991-2002. Atunci, Marina Galupa a fost eliberată din funcție în legătură cu expirarea împuternicirilor, context în care legislația nu prevede acordarea indemnizației de concediere.

Marina Galupa și-a început activitatea în sistemul judecătoresc în anul 1991, ca judecător la Judecătoria raională orășenească Cahul. În 1997, aceasta a fost numită, prin transfer, în funcția de judecător la Tribunalul Cahul. În iunie 2002, Marina Galupa a fost eliberată din funcția de judecător în legătură cu expirarea împuternicirilor, iar în iulie 2014, aceasta a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Leova, până la atingerea plafonului de vârstă.

La Curtea de Apel Comrat, Marina Galupa a fost numită judecător în noiembrie 2016, unde a activat până la 20 noiembrie 2018, când a fost eliberată din funcție în baza cererii de demisie. Plecarea magistratei a coincis cu plecarea din sistem a mai multor judecători, în contextul reformei salarizării în sectorul bugetar.

După anunțarea reformării trecerii la sistemul unitar de salarizare, magistrații de la mai multe instanțe au depus cereri de demisii. Deși oficial au declarat că pleacă din sistem din motive personale, judecătorii ar fi scris cererile de demisie din cauza diminuării salariului și, implicit, a pensiei. 

Amintim că, anterior, CSM a solicitat Ministerului Finanțelor să identifice mijloace financiare pentru achitarea indemnizației unice de concediere pentru magistrații care au plecat de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în contextul în care, bugetele instanței nu erau prevăzuți acești bani.

Potrivit deciziei, suma solicitată a fost de 2,8 milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării