main logo
497

Încă două cazuri de rujeolă, înregistrate în Republica Moldova

Autorităţile au anunţat că testele de laborator au confirmat prezenţa rujeolei încă la doi pacienți, doi copii unul în vârstă de şase luni şi, altul respectiv, şase ani. În ambele cazuri infectarea a avut loc de la rude, care au luat virusul în afara țării.

Încă două cazuri de rujeolă, înregistrate în Republica MoldovaÎncă două cazuri de rujeolă, înregistrate în Republica Moldova

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, copilul de şase luni s-a infectat de la mama sa, o femeie de 21 de ani de etnie romă care a contactat virusul în timp ce se afla în Ucraina. La 11 mai copilul a fost examinat la Spitalul de boli infecțioase din capitală și internat cu febră pentru supraveghere medicală și tratament, transmite Moldpres

Un alt caz de infectare cu rujeolă a fost înregistrat la Drochia. Un copil în vârstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb, nevaccinat, a fost adus la medic după ce a contactat virusul de la unchiul său revenit recent din Ucraina.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a specificat că situaţia din ţară, dar şi din statele vecine privind această infecţie, este monitorizată zilnic de epidemiologi.

Conform sursei citate, în România pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat 12.991 bolnavi de rujeolă dintre care 52 de pacienți au decedat. În Ucraina, pe parcursul anului curent au fost înregistrați 12.824 bolnavi de rujeolă. O morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în Franța, Georgia, Grecia, Italia și Serbia.

El a specificat că unica formă de protecţie împotriva acestei infecţii este vaccinarea şi a venit cu un apel către toţi părinţii, care se declară împotriva vaccinării, să îşi modifice decizia şi să imunizeze micuţii.

„Aceste infecţii imunodirijabile pot fi prevenite doar prin vaccinare, iar Moldova are stocuri suficiente de vaccin, rata de imunizare fiind de peste 95 la sută. În cazul unei eventuale epidemii, cei mai afectaţi ar fi copiii care nu au fost vaccinaţi”, a opinat epidemiologul.

Conform sursei citate, pentru a dispune de imunitate, copiii trebuie vaccinaţi cu trei doze de vaccin, prima dată la vârsta de 12 luni, după care la şase şi 15 ani.

Rujeola prezintă severitate din cauza complicaţiilor pe care le poate dezvolta: virusul rujeolei poate cauza complicaţii precum bronşita, pneumonia, encefalita. Incidenţa maximă a bolii se atestă în lunile de iarnă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării