main logo
525

Inaugurarea expoziţiei București: Un portret Novecento, în Chișinău

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, va inaugura joi, 2 mai 2019, ora 14:00, expoziţia București: Un portret Novecento.

Inaugurarea expoziţiei București: Un portret Novecento, în Chișinău

Potrivit comunicatului, expoziţia de fotografii, care va putea fi văzută în perioada 2-31 mai 2019, prezintă Bucureștiul sec. XX prin prisma evoluției urbane și arhitecturale a orașului, transmite Știri.md.

Proiectul își propune să cartografieze geografiile umane ale secolului XX, iar „hărțile” care se suprapun, nu aparțin exclusiv trecutului, ci mai degrabă unui prezent în desfășurare.

În comunicat se redă importanța acestei expoziții și de unde ar fi provenit ea: „Omul de pe stradă reprezintă un barometru de civilizație urbană. Povestea Lui și povestea Ei, de la 1900 la anii 2000, de la străbunic la strănepot, nu are un precedent consistent în istoriografia românească. 

Istoria locuirii, spațiul casei, accesoriile zonelor casnice, au povestea lor. Dar există și axa unui timp orizontal, acea a vârstelor care se tot repetă cu fiecare generație: copilărie, adolescență, maturitate și bătrânețe. 

Chipurile acestor vârste de la 1900 la anii 2000 reprezintă o provocare antropologică, iar Bucureștiul poate fi un interesant studiu de caz pentru istoria culturală a României.

Această călătorie prin secolul XX nu-şi propune numai să detalieze evoluţia societății urbane, ci să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, moduri de viață, preocupări, chiar tipuri de locuire şi ambientare interioară.

Noi cei de astăzi, cu felul în care dorim să trăim în prezent, precum şi aspiraţia fiecăruia pentru locuinţa ideală, suntem cu toate aceste repere, tributari secolului XX, a realizărilor sau experimentelor eşuate, care s-au produs în ultima sută de ani”, se mai arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării