228
0
În UTA Găgăuzia nu există un centru de sprijin al victimelor violenţei în familie
228
0

Îşi doresc să scape de bătăile şi umilinţele din partea soţilor, însă nu au unde să ceară ajutor. Este drama trăită de femeile din Găgăuzia.

În regiune nu există niciun centru care să le ofere sprijin. PNUD Moldova va aloca 90 de mii de dolari pentru deschiderea unui adăpost, însă mai sunt necesari încă 15 mii de dolari. Oamenii sunt îndemnaţi să doneze pentru această cauză nobilă, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Este povestea tristă a multor femei care fug de acasă după ce soţii le bat. Cu doar câteva haine, câţiva lei în buzunar şi copiii de mână, femeile merg în lumea mare dar nu ştiu încotro s-o apuce. Tocmai asta îşi propun să prevină autorităţile.

Starea în care ajung femeile sau copiii victime ale violenţei în familie este de nedescris, afirmă psihologii. Lilia Gorceac lucrează la Centru de Asistenţă şi Protecţie din Chişinău şi spune că reabilitarea victimelor ar fi imposibilă fără un asemenea suport.

O dată cu deschiderea centrului, în Găgăuzia va fi testat şi un nou proiect. Comunitatea nu este adesea nici prietenoasă, nici înţelegătoare cu victimele. Tocmai acesta este şi motivul pentru care nu există o cifră exactă a femeilor care îndură violenţele.

Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că în Republica Moldova sunt puţine centre de ajutor şi prea multe victime. Acest serviciu ar oferi, în primul rând, asistenţă psihologică.

Centrul va dispune de circa 20 de locuri. Victimele vor fi găzduite  pentru o perioadă de şase luni. Banii pentru realizarea proiectul sunt alocaţi de PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea. Dacă doriţi să donaţi pentru această cauză, accesaţi site-ul www.sprijina.md.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter