main logo
1057

În timp ce unii moldoveni merg în vacanţă, alţii fac reparații

Nici criza și nici prețurile mari la materialele de construcție nu-i sperie pe moldoveni. Dacă tot e vară, mulți profită de concediu pentru a-și renova locuințele, unii se apucă de sine stătător, iar alții apelează la firme de construcție.

În timp ce unii moldoveni merg în vacanţă, alţii fac reparații

Serghei Carnigruța a decis în această vară să-și renoveze acoperișul. Bărbatul spune că prețurile la materiale s-au scumpit mult față de acum doi ani, dar și mai mult s-au ridicat tarifele firmelor care execută lucrările de reparație. Pentru a economisi ceva bani, Serghei face de unul singur lucrările, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

„Deocamdată investesc bani, fac reparație, acum doresc să pun acoperiș nou. Prețurile la materiale s-au ridicat cu mult, în comparație cu ultimii doi ani, desigur că se simte foarte mult și lucrul muncitorilor e mai scump”, a spus Serghei Carnigruța, locuitor al orașului Bălți.

Ludmila Frecăuțanu din satul Pârlița tot s-a apucat de reparații. Femeia spune că anual face câte ceva în gospodărie. Vara aceasta va da cu vopsea poarta și va repara gardul.

„Iaca aceasta e 70 de lei, dar cu care am să vopsesc mai jos e 140 de lei. Nici nu are, asta are 700 de grame, dar aceea - 750. Nici kilogramul nu are, dar ce să facem, asta e viața, nu avem ce face. – Și o să vă ajungă? – Da, numai partea aceasta o să-mi ajungă, dar partea aceea deja va rămâne așa”, a spus Ludmila.

Pentru a fi în pas cu ultimele tendințe în domeniu, moldovenii lasă sume mari în magazinele de materiale pentru construcție.

„La moment avem careva reparații pe interior, aici în magazin găsim o gamă largă de produse. Noi avem posibilitatea să găsim totul necesar pentru o firmă care face prestări de servicii în construcție. Practic noi ne regăsim poate de două-trei ori pe săptămână, maximum de trei-patru ori pe săptămână noi venim și luăm tot necesarul.”

„Reparație cosmetică, că anumite locuri care s-au învechit un pic trebuie înnoite. Mai mult trebuie să ținem cont cu tendințele, va trebui să schimbăm și podeaua, și tavanul, și pereții, adică să împrospătăm încăperea.”

Potrivit vânzătorilor, pentru oameni contează foarte mult calitatea produselor, dar majoritatea aleg materiale de construcție de ultimă generație, ușor de utilizat și moderne după design, chiar dacă pentru ele sunt nevoiți să scoată din buzunare zeci de mii de lei.

„Acestea sunt niște decorațiuni, care pot fi montate ușor. Sunt potrivite pentru camere, dormitoare, saloane și chiar bucătării. Este foarte comod, nu-ți ia mult timp și este curat. Pentru că oamenii acum vor să facă reparații mai repede și cât mai curat”, a spus Irina Dimidic, administrator la un magazin de materiale pentru construcție.

„Ca și anul trecut, anul acesta, în vogă este gresia de format mare – 60/1,20 m, sub piatră naturală: marmură, granit. Mai mult aleg nuanțe gri, alb, cumpără și întunecate, dar totuși mai mult aleg culorile deschise”, a spus Galina Zaharova, consultant.

În ultimii doi ani, prețurile la materialele de construcție s-au mărit în medie cu peste 30 la sută.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării