main logo
978

În Republica Moldova există un singur meşter care confecţionează buciume

În Republica Moldova mai există un singur meşter care confecţionează buciume. Bărbatul locuieşte în raionul Orhei, iar lucrările sale fac înconjurul lumii.

În Republica Moldova există un singur meşter care confecţionează buciume

Seara pe deal, buciumul sună cu jale, scria Mihai Eminescu într-una din poeziile sale, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

La fel sună acum şi buciumele create de meşterul popular Andrei Tihon. 

Acest instrument muzical se folosea încă de pe vremea dacilor pentru a transmite semnale de luptă, de adunare sau de sărbătoare.

Buciumul este la mare căutare şi astăzi pentru a crea atmosferă la diverse festivităţi. Meşterul Andrei Tihon a învăţat îndeletnicirea de la regretatul artist Liubomir Iorga.

Arta de a ciopli în lemn a deprins-o de la bunicul său. Pe lângă buciume, Andrei Tihon mai sculptează diferite figurine sau portrete. Lucrările sale au trecut demult hotarele ţării.

De măiestria meşterului ne-am convins şi noi, după ce l-am îndemnat să ne arate câte ceva din procesul de confecţionare a unui bucium.

Atelierul este cartea de vizită a satului Nicolăieuca, raionul Orhei. De aceea, Andrei Tihon are tot sprijinul şi admiraţia atât a sătenilor, cât şi a autorităţilor.

Pentru munca sa, Andrei Tihon a fost apreciat cu zeci de diplome la expoziţii naţionale şi internaţionale. Câteva dintre lucrările sale au fost incluse în patrimoniul cultural al Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării