main logo
967

În Republica Moldova a început recoltarea sfeclei de zahăr

Sudzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr din țară, a anunţat începerea recoltării sfeclei de zahăr. Compania a menţionat că 60% din recolta de sfeclă de zahăr din 2024 a fost afectată de secetă.

În Republica Moldova a început recoltarea sfeclei de zahărImagine simbol

În acest an, Sudzucker Moldova a cultivat sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de peste 8 mii de hectare, preconizând un randament de 420 de centneri pe hectar. Dar din cauza secetei severe, compania prognozează că doar o treime din recolta planificată va fi recoltată, cu 60^ sub previziunile iniţiale, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md. 

„Impactul secetei ne-a pus într-o situaţie dificilă. Deficitul de producţie va afecta industria zahărului din Moldova, punând presiune pe întregul sector agricol. Discutăm cu partenerii noştri pentru a găsi soluţii de atenuare a efectelor crizei, încercând să identificăm măsuri de susţinere şi protecţie a fermierilor”, a declarat Valeriu Nicuşor, directorul general al Agro-SZM, filială a Sudzucker Moldova.

Anatolie Gorodenco, director al Departamentului Materii Prime al Sudzucker Moldova, a declarat că situaţia este dramatică pentru toţi producătorii de sfeclă de zahăr.

„În acest an s-au investit între 35.000 şi 40.000 de lei pe hectar. Fermierii care vor recolta aproximativ 160 de cenţi de sfeclă de zahăr la hectar (randamentul estimat la moment) vor suferi pierderi de 25-30 de mii de lei la hectar. Suntem în dialog cu autorităţile pentru a analiza măsuri de subvenţionare a sectorului sfeclei de zahăr. 

Punerea în aplicare a unui sistem eficient de irigaţii este esenţială pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. În absenţa unei astfel de infrastructuri, sectorul agricol va continua să se confrunte cu provocări serioase”, consideră Gorodenco.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării