main logo
511

În Piața Centrală produsele sunt vândute cu abateri. Ce spun vânzătorii

Știați că ouăle, carnea sau peștele pot fi vândute în piețe doar în vitrine frigorifice? Despre asta ne anunță ONG-ul Primăria mea, care a studiat regulamentul de funcționare a piețelor.

În Piața Centrală produsele sunt vândute cu abateri. Ce spun vânzătoriiÎn Piața Centrală produsele sunt vândute cu abateri. Ce spun vânzătorii

Motivul este că aceste mărfuri se pot strica ușor. În Piața Centrală, cea mai mare din municipiul Chișinău, am găsit tarabe pe care produsele sunt vândute cu abateri. Cum explica vânzătorii, vedeți în reportajul Gabrielei Cebotar, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„Deși produsele care se alterează ușor cum ar fi ouăle, peștele proaspăt, carnea de găină, gâsca sau rața sunt interzise pentru a fi puse în comercializare pe tarabe, în piața centrală însă putem observa astfel de produse”, Gabriela Cebotar, reporter TV8.

Aceste produse pot fi vândute doar în vitrine frigorifice. Să le luăm pe rând. De exemplu, peștele proaspăt. În câteva locuri acesta era vândut în recipiente din plastic, puse direct pe asfalt. Cel înghețat însă era ținut peste congelator. Vânzătoarea ne-a oferit și o explicație.

„-Nu este corect, dar este răcoare un pic și acum este vânzare, că e Post. -Este decizia dumneavoastră sau așa este regula? – Nu, nu este regulă, e decizia mea. Un pic am scos și eu să am vânzare.”

Ne-am oprit mai apoi la tarabele cu ouă. O parte din ele erau ținute la frigider, iar altele– alături. Când au auzit întrebarea, vânzătoarele au refuzat să ne vorbească, iar una chiar și-a închis taraba.

„-Spuneți-mi, vă rog, de ce țineți ouăle pe frigider? – Nu, nu răspund!”

„-Aveți dreptul să vindeți și așa, deasupra frigiderului?- ….”

„-Duceți-vă mai departe, că eu nu vă spun nimic.”

 Și carnea înghețată nu era ținută așa cum cere regulamentul, fiind vândută pe o tejghea.

„– Este corect să țineți produsele nu în frigider, dar așa? – În orice caz temperatura până când afară este normalizată, nu sunt călduri mari, este posibil și așa.”

Și în jurul pieței aceste tipuri de produse sunt vândute așa cum cred de cuviință comercianții. Așa că am văzut păsări proaspăt tăiate, ouă sau pește, expuse în plină stradă, printre picioarele trecătorilor și roțile mașinilor. Oamenii se cam feresc să le procure, iar cei care o fac spun că sunt nevoiți pentru că sunt mai ieftine decât cele din piață.

„– Nici o data nu am cumpărat așa de pe margine. – Din ce cauză? Din cauză că sunt diferite boli, nu este control.”

„Noi nu procurăm de la marginea drumului. –Din ce cauză? – Fiind că nu sunt controlate și nimeni nu are dreptul să cumpere așa produse.”

„Ne este frică, destul de frică. Dar sunt un pic mai ieftine și trecem peste frică și mergem mai departe.”

„– Nu este bine, trebuie să fie în spațiu special pentru că salmonella știți cât e de strașnică.”

Specialiștii ne avertizează să nu procurăm produse alimentare, păstrate contrar normelor.

„Același pește și carnea congelată care trebuie păstrat la minus 18, atunci vedem este decongelat, recongelat și atunci devine o bombă pentru consumatorii Republicii Moldova. Evident că se fortifică acțiunile a tuturor acțiunilor implicate în acest proces de supravegherea piețelor, prin diferite mijloace”, Nicolae Olărescu, șef direcție, APCSP.

Cele mai recente date oferite de Agenţia pentru Protecția Consumatorilor sunt din 2017. Conform acestora, agenția a efectuat doar 203, pentru că în a doua jumătate a anului a fost instituit moratoriu asupra controalelor, dar și din cauza unor modificări legislative. În 70 la sută din cazuri au fost constatate încălcări. 

Potrivit unui infografic prezentat de ONG-ul „Primăria mea”, regulamentul piețelor interzice, de asemenea, comercializarea produselor de cofetărie cu cremă, a băuturilor răcoritoare și alcoolice preparate în condiții casnice, a ciupercilor de pădure sau de câmp, precum și produse pentru alimentația copiilor. Este interzisă și vânzarea mărfurilor la mâna a doua.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării