main logo
929

În perioada crizei energetice meseria de sobar a fost tot mai căutată

În perioada crizei energetice meseria de sobar a fost tot mai căutată. La Căușeni, toamna trecută, era imposibil să găsești o persoană calificată în producerea sobelor.

În perioada crizei energetice meseria de sobar a fost tot mai căutată

Cei care doreau totuși să își construiască o sobă în casă erau nevoiți să aștepte și câte două luni. Și prețurile au crescut odată cu criza. Dacă până nu demult puteai să îți construiești o sobă cu 12-15 mii de lei, în 2022 prețul acestora a ajuns până la 21 de mii, transmite Știri.md cu referire la Studio L.

Totul depinde de complexitatea construcției, spun meșterii, care susțin că au nevoie de doar trei zile pentru a ridica o sobă.   

Vitalie Ceban, din Căușeni, de ani buni construiește sobe. A îmbrățișat meseria de la mama lui, care era profesionistă în construcția cuptoarelor pentru coacerea pâinii, iar de-a lungul vieții a tot furat secrete de la meșterii din oraș. A început cu o sobă construită acasă, apoi la vecini, rude, iar într-un an a ajuns prin tot raionul. 

Construiește sobe de tot felul, iar tehnologia de acum nu se compară cu cea de câțiva ani în urmă. Știe toate secretele meseriei, iar pentru a avea durabilitate în timp soba trebuie curățată la vreme. O construcție foarte riscantă în casă, spune bărbatul, afirmând că pe vremuri, pentru a menține căldura în casă, oamenii construiau tot felul de instalații periculoase. 

Bărbatul susține că, anul trecut, cererea la construcția sobelor a explodat, ultima fiind dată în exploatare chiar de Anul Nou. Muncitorii afirmă că, pe fondul crizei energetice, cererea va crește și în acest an.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării