main logo
2257

În Moldova și Germania va avea loc un proiect educațional și istoric: Despre ce e vorba

Proiectul educațional și istoric „Prezent - Trecut: Cultura și politica de comemorare a victimelor „uitate” ale național-socialismului 1933 - 1945” va avea loc în Germania și Moldova, în perioada iulie 2024 - aprilie 2025.

În Moldova și Germania va avea loc un proiect istoric: Despre ce e vorbaFoto: Imagine simbol

Directorul executiv al asociației KONTAKTE din Berlin, Ragna Vogel, care a organizat proiectul, a declarat corespondentului special al agenției Infotag.md la Berlin că în Germania „vorbim în primul rând despre foștii prizonieri de război sovietici - peste 60% dintre care au murit în captivitatea germană din cauza foametei, bolilor și abuzurilor -, precum și despre germanii basarabeni dispăruți, care au fost uciși prin eutanasie după ce au fost relocați din Basarabia în 1940”, transmite Știri.md.

„În Republica Moldova, atât romii, cât și germanii basarabeni dispăruți, precum și evreii, sunt greu reprezentați în discursul contemporan al memoriei. Aici vorbim în primul rând despre Holocaustul „uitat” din regiunea transnistreană”, a spus Vogel.

Potrivit lui Vogel, studenți și absolvenți din Republica Moldova și Germania vor lucra împreună timp de două semestre, însoțiți de traducători din germană în română.

„Vom petrece o săptămână de proiect față în față în Berlin/Brandenburg și una în Chișinău/Bălți. Sunt prevăzute întâlniri cu experți, excursii, masterclassuri, vizite la muzee, memoriale etc. Asociația va suporta toate cheltuielile aferente programului, cazarea în camere de hotel single, mesele și cheltuielile de zbor (Chișinău-Berlin și retur)”, a declarat directorul executiv.

Partenerul proiectului este Asociația de Geografie și Etnologie din Republica Moldova, condusă de dr. Dorin Lozovanu. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei în cadrul programului Parteneriatul Estic și Rusia. Doritorii pot aplica pentru participare până la 30 iunie 2024 AICI.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării