main logo
665

În Moldova a fost creată prima Rezervaţie a Biosferei

Prima Rezervație a Biosferei, numită „Prutul de Jos”, a fost creată în Republica Moldova.

În Moldova a fost creată prima Rezervaţie a Biosferei

Aceasta va avea o suprafaţă de 14771,04 ha şi va include nouă localităţi din raionul Cahul, informează moldpres.

În componența Rezervației vor intra 824 ha de terenuri silvice din cadrul Ocolului silvic Slobozia - întreprinderea de stat pentru Silvicultură „Silva-Sud” Cahul, Întreprinderea de stat Silvocinegetică „Manta-V” şi Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos”.

Actele necesare Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” au fost adoptate zilele trecute de către Parlament. Conform acestora, rezervația a fost creată pentru a conserva biodiversitatea, a menţine diversitatea genetică a plantelor, a promova agricultura ecologică, a restabili pădurile, păşunile, luncile şi a conserva resursele de apă, a reduce emisiile de gaze şi poluanţii chimici, a valorifica potenţialului turistic, a îmbunătăţi infrastructura şi a asigura dezvoltarea socio-economică a regiunii.

Crearea primei rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a specificat că implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă.

Conform cerinţelor UNESCO, urmează oficializarea la nivelul Republicii Moldova a procedurii privind fondarea Rezervaţiei biosferei, pentru integrarea ulterioară a acesteia  în cadrul Rezervaţiei Biosferei tripartite „Delta Dunării – Prutul de Jos” (România-Republica Moldova-Ucraina).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării