802
0
În concediu, unii moldoveni merg la mare, iar alții la muncă în sate
802
0

În timp ce unii moldoveni se bucură de concediu la mare sau la munte, alții își petrec ultimele zile de vară la muncă.

Chiar și la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, oamenii de la sate nu au timp de odihnă, transmite Știri.md cu referire la vocebasarabiei.md.

Viorica Munteanu, din satul Ruseștii noi, raionul Ialoveni, cultivă 20 de hectare cu varză. De o săptămână nu mai lasă sapa din mâini. Mărturisește că în ultimii cinci ani visează să ajungă la mare, însă munca nu o lasă: ”Este foarte greu, muncim, ne chinuim, așa-i la țară. Uitați și filmați cum lumea muncește. Ieșim de la ora cinci și până seara îi dăm bătaie. Bronz mai frumos ca la mare facem aici, este natural”.

Pe Maria Garabajiu, din satul Costești, raionul Ialoveni, am găsit-o în timp ce pregătea conserve. Femeia se laudă că în acest an, toate legumele puse la murat sunt ecologice și culese din propria grădină: ”Ne ținem de obiceiurile străbune, punem murăturile după rețeta veche, nu schimbăm nimic.00.33-00.41. Punem frunză de hrean, dafin, piper negru, ardei roșii, țelină, mărăr”.

Nici vecinul femeii nu avea timp de odihnă: ”Când e mai curat și în suflet e mai bine. Dacă ar fi așa la toți în societate ar fi altfel. Câteodată nici nu este timp de mare, dacă îți plănuiești reușești și câteva zile la mare”.

Pe Ana Ursu și Ion Levinte i-am surprins în timp ce făceau ordine în fața porților: ”La mare nu am fost de vreo 15 ani, dar odihnă... nici în zilele de sărbători nu mă odihnesc”, completată de Ion: ”Trebuie bani, da noi cu salariul acesta cam nu prea ne putem duce la mare cu o mie de lei”.

Cel mai greu le este muncitorilor în construcții: ”Am început o casă să o facem de la temelie. Posibil să o facem în două săptămâni”.

Cei care lucrează cu ziua la sate, sunt remunerați, în medie, cu 200 de lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter