main logo
615

Îmbulzeală la USM: Sute de tineri, surprinși în rânduri imense

Cozi lungi și emoții cu carul la Universitatea de Stat din Capitală. În prima zi de admitere, tinerii au venit cu noaptea în cap pentru a depune dosarele printre primii.

Îmbulzeală la USM: Sute de tineri, surprinși în rânduri imenseFoto: captură video

Unii au intuit că vor sta sub pereți ore în șir și s-au înregistrat online. Chiar și așa, nu au scăpat de calvarul rândurilor imense. Pentru a mai scurta din plictiseală, câțiva și-au scos cărțile. Nu de citit însă, ci cele de joc, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Eugenia și mama ei s-au trezit la ora trei dimineața pentru a veni cât mai devreme din Glodeni în capitală. Viitoarea studentă vrea neapărat să intre la Drept – un vis al copilăriei. 

Deoarece contractul la această facultate este cel mai costisitor, 10 mii de lei pe an, tânăra speră că prindă un loc la buget.

„Retrăiesc foarte mult pentru că este prima dată când vin la așa o universitate mare. E foarte departe, așa că am venit cu mama astăzi să mă susțină. Mi-a zis că este alegerea ea și viitorul meu”, Eugenia Rusu, absolventă.

Fata însă a fost șocată de cozile imense, care se întindeau până la poartă. Tinerii au întocmit chiar și o listă, iar dacă vreun nume nu se afla pe ea, atunci doritorul nu avea acces în interior.

„Câte 50-60 de persoane în fiecare listă. În total, sunt vreo opt liste”.

Pentru că au venit să ocupe locuri de la ora 8 dimineața, unii, obosiți, și-au scos cărțile de joc.

„De o oră și jumătate stăm. Puțin am obosit să stăm. Întâmplător s-a întâmplat să avem cărțile de joc cu noi”. 

Deși o bună parte din tineri s-au înregistrat preventiv, completând un formular online, nici acest fapt nu i-a ajutat să scape de cozile imense. Însă, chiar dacă au trecut de primul chin, în interior îi mai aștepta o provocare. Un alt rând pentru a depune actele. Unicul avantaj – nu au plătit taxa de înscriere.

„Este mult mai simplu și nu trebuie să plătești. Totul este deja completat”.

„La licență avem programele de anul trecut. Practic nu suntem flexibili pentru că depindem de nomenclatorul specialităților. Oferta oricum este generoasă. Circa 70 de specialități. Vreo 400 de candidați sunt deja aici”, Otilia Dandara, prorector.

Ca în fiecare an, cea mai solicitată facultate a fost cea de drept. Aici cozile începeau chiar din coridor.

„E o profesie destul de interesantă și bine plătită în Moldova”.

„E o specialitate nobilă și cred că contează pentru fiecare să o cunoască”.

Iar la alte specialități, precum geologia sau ecologia, bătea vântul.

„Până acum am înregistrat o persoană la ecologie. De exemplu la drept sau economie, ei cred că e ceva mai presus, mai plătit”, Alexandru Veriga, reprezentant al Facultății de Biologie.

Admiterea la Universitatea de Stat din Moldova se va încheia joi. Rezultatele vor fi afișate în ziua următoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării