main logo
3288

Imagini macabre în morga din oraşul Hânceşti: De jumătate de secol, fără reparație

Imagini macabre în morga din oraşul Hânceşti. Clădirea a ajuns într-o stare deplorabilă, pentru că nu a mai fost reparată capital de mai bine de jumătate de secol.

Imagini macabre în morga din oraşul Hânceşti

Pereții sălii de necropsie sunt plini de crăpături, caloriferele sunt ruginite, iar tencuiala stă să cadă. Lipseşte şi sistemul de ventilare, iar pe holuri şi în sălile de proceduri este aproape imposibil să respiri, relatează Știri.md cu referire la publika.md.

"Condiţiile îs foarte groaznice. Câteodată treci pe aici şi o putoare de doamne fereşte", a spus un bărbat.

"Condiţiile în care noi activăm, începutul secolului XX. Lucrători, cadre medicale nu avem. Spaţiul e restrâns, lucrăm două secţii. Temperatura în interior, respectiv, nu coincide", a spus Valeriu Palade, şeful secţiei de patomorfologie. 

Lidia Cucerescu munceşte mai bine de două decenii la morgă, în calitate de infirmieră. Femeia spune că de la an la an clădirea se surpă văzând cu ochii. 

"Deodată era bine, frumos. Da hăt încoace, din 2012, a început să se demoleze, şi să demoleze. Vă spun, un cutremur, şi dă doamne noi să nu fim aici", a spus Lidia Cucerescu, infirmieră.

"Uşile sunt învechite, tencuiala cade. Noi facem reparaţii curente, pentru a putea să funcţionăm şi în continuare, pentru că fără această secţie, un spital practic nu poate să funcţioneze", a spus Petru Cebotaru, directorul Spitalului Raional Hânceşti.

Autorităţile locale promit că situaţia se va schimba. Până la sfârşitul acestei luni, vor demara lucrările de construcţie a unei noi clădiri. Valoarea totală a proiectului este de aproape 19 milioane de lei. 

"Consiliul Judeţean Cluj ne-a alocat 350 de mii de euro. CNAM-ul ne-a alocat un milion de lei pe anul acesta, şi de la consiliul raional sânt 150 de mii de lei", a spus Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti. 

Chiar dacă mai sunt necesari încă aproximativ 10 milioane de lei, preşedintele raionului Hânceşti, spune că lucrările vor începe în cel mult o săptămână. Autorităţile locale speră că vor găsi pe parcurs toţii banii necesari. 

"Planificăm să avem o colaborare frumoasă şi cu Judeţul Cluj şi o colaborarea foarte bună cu CNAM", a spus Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti.  

Noua morgă va corespunde tuturor standardelor europene şi va fi gata cel târziu până la sfârşitul anului 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării