main logo
550

Imagini cu fațada primăriei Capitalei: Clădirea riscă să se prăbușească

Primăria Chișinău are nevoie urgent de reparație. Tencuiala de pe pereții exteriori se macină de la o zi la alta, iar bucățile din piatră sau cement ar putea pune în pericol viața trecătorilor.

Imagini cu fațada primăriei Capitalei: Clădirea riscă să se prăbușească

Nici primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu și nici serviciul de presă al primăriei nu au răspuns la telefon pentru a oferi o reacție, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

Ieri, responsabilul de relații cu presa ne-a spus că fațada edificiului urmează a fi reparată însă, nu a dat de înțeles când.

Din imaginile video se vede clar cât de mare a fost și este disprețul autorităților locale față de monumentul istoric în care își are sediul primăria capitalei. Se pare că privarii capitalei tot vin și pleacă însă, măsuri ca edificiul să fie restaurat nu prea s-au luat.

Geamurile sunt vechi, fațada stricată, iar de pe pereții cu fisuri, se desprind bucăți de tencuială. Locuitorii capitalii se arată nemulțumiți de situație și spun că gospodarul se vede de la poartă.

„Dacă nu este stăpân…dar stăpâni noi nu avem, avem doar oligarhi, bandiți, hoți și ce doriți. Primăria tot timpul a fost fața orașului.”

„Dezastru, rușine! Dacă exteriorul este așa, eu cred că interiorul trebuie să fie mai dezastruos, însă, buzunarele trebuie să fie pline.”

„Trebuie reconstrucție de făcut. Geamurile sunt vechi. Pentru că este centrul orașului și trebuie să fie făcut mai nou ceva.”

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță spune restaurarea edificiului s-ar ridica la 60 de milioane de lei, bani care deocamdată nu se regăsesc în bugetul primăriei.

Situația ar putea fi însă salvată dacă ar avea loc ședința Consiliului municipal Chișinău, iar consilierii ar examina cele peste 1.400 de proiecte care se regăsesc pe ordinea de zi.

„Sunt proiecte de decizii care vor aduce, vor încasa finanțări. Locațiuni, arendă, privatizări și alte proiecte de decizii și aceste încasări, acest buget care vine de la agenții economici, de la cetadini, ar permite soluționarea mai multor probleme, inclusiv aceste probleme investiționale pentru patrimoniu cultural”, a menționat Ion Ștefăniță, director AIRM.

În același timp, Ștefăniță atrage atenția autorităților la faptul că imobilul are nevoie de reparație urgentă, iar în caz că nu se vor lua măsuri de consolidare, edificiul s-ar putea risipi.

„Dacă vă veți afla câteva minute prin clădirea primăriei și când trece transport de mare tonaj veți vedea cum se zguduie clădirea primăriei. Este și un pericol pentru pietonii care intersectează zona dată, dar și pentru clădirea dată pe care noi, practic riscăm să o pierdem”, a mai adăugat Ștefăniță.

Potrivit lui Ștefăniță, ultimul proiect care a prevăzut restaurarea fațadelor clădirii primăriei a fost demarat în luna martie 2000 pe timpul mandatului lui Serafim Urecheanu.

Tot atunci a fost schimbată și cromatica fațadei din verde în gaben.

Clădirea Primăriei este monument național de arhitectură şi istorie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării