main logo
350

Ilie Rotaru cere verificarea legalității dosarelor trimise în judecată

Ilie Rotaru, în trecut avocat și în prezent președintele Asociației Obștești „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”, solicită să fie verificată legalitatea ultimelor dosare trimise în judecată de către fiecare procuror anticorupție.

Ilie Rotaru cere verificarea legalității dosarelor trimise în judecatăFoto: IPN

Acuzându-i pe aceștia de fabricarea dosarelor penale, Ilie Rotaru spune că o astfel de verificare ar arăta cât de întemeiate au fost acțiunile acuzatorilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Haideți să examinăm câte 10 dosare ale fiecărui procuror anticorupție care le-a trimis în ultimul timp în judecată. Și să vedem câte sunt dintre ele legale și întemeiate. Am scris multe scrisori Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție, m-am cerut la audiență, am scris și președintelui Republicii Moldova, și prim-ministrului, și procurorului general, procurorului anticorupție. Le-am trimis o sumedenie de materiale. Dar n-am primit nicio reacție”, a spus Ilie Rotaru într-o conferință de presă.

Ilie Rotaru a rugat cetățenii care s-au confruntat cu situații de fabricare a dosarelor să se adreseze la Asociația Obștească „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”, unde aceste persoane vor fi susținute și promovate.

„Rechizitoriile toate o să publicăm și o să comentăm. Să ieșim în public și o să dovedim în public cum procurorii fabrică dosare penale”, a spus președintele Asociației.

În altă ordine de idei, președintele Asociației a menționat că „nimeni nu dorește să vorbească despre problemele reale ale justiției și, în general, ale reformelor în Republica Moldova”. 

Potrivit lui Ilie Rotaru, justiția nu poate fi independentă, în virtutea faptului că justiția face parte din cele patru puteri din stat: legislativă, executivă, judecătorească și „puterea presei”. „Puterile la noi trebuie să colaboreze, dar și să se controleze una pe alta. Există sistemul de contrabalanță care funcționează în Statele Unite și Europa”, a spus președintele Asociației.

Ilie Rotaru a adăugat că „procurorii nu sunt parte componentă a justiției”. „Procurorii sunt participanți la procesul de justiție, dar justiția se realizează numai de judecători. Iar Procuratura este parte componentă a puterii executive”, a afirmat el.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării