main logo
696

Ilegalități la grădinița Lăstăraș din Capitală. Codreanu: Eliberați toți din funcție

După ce primarul interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport un raport amplu pe activitatea grădiniței nr.199 „Lăstăraș” din sectorul Râșcani al Capitalei au fost depistate mai multe ilegalități.

Ilegalități la grădinița Lăstăraș. Codreanu: Eliberați toți din funcțieIlegalități la grădinița Lăstăraș. Codreanu: Eliberați toți din funcție

Astfel, Codreanu a cerut să fie anulat concursul prin care a fost aleasă noua directoare a școlii - grădinițe „Lăstăraș” și să fie eliberată din funcție, transmite Unimedia

Una dintre cele mai grave nereguli depistate de Direcția educație a fost că activitățile extracurriculare care se fac în cadrul grădiniței și sunt prestate de Asociația obștească „Lăstărașii” au loc în timpul programului curricular.

Conform regulamentului, activitățile curriculare trebuie făcute în prima jumătate a zilei, însă ele se fac în intervalul orelor 09:00 - 10:00, iar între 10:00 - 12:30 se desfășoară activitățile extracurriculare cu plată. Acest fapt periclitează activitățile curriculare, dar și programul de plimbare și joc. 

Potrivit Codului Educației, activitățile pot fi prestate grupelor de vârstă 6 -7 ani, după ora 16:00 și să nu dureze mai mult de 25 - 30 de minute.

De asemenea, o altă abatere este orarul din agendele elevilor care nu coincide cu orarul din cataloagele profesorilor, sunt incluse discipline care nu se răgăsesc în planul cadru. 

În cadrul controlului nu s-a putut verifica calitativ situația financiar managerială a instituției, deoarece câteva persoane sunt plecate în concediu și nu sunt înlocuite. Iar contabilul grădiniței este în funcție de doar jumătate de an și nu cunoaște situația financiară înainte de activitatea sa.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a reiterat faptul că această grădiniță a fost transformată în business de familie, iar afacerea este transmisă prin moștenire membrilor de familie a fostei directoare. Deși șefa DGETS, Rodica Guțu, punctează că actuala conducere a grădiniței nu a menționat nimic despre existența unui conflict de interese sau grade de rudenie cu fosta conducere.

„Pentru anul 2016 - 2017 activitățile extracurriculare au fost prestate ilegal, pentru că instituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, pentru că nu are autorizații. Practic părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis”, menționează Codreanu.

„Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat fiul Bogașevschi Dorian și Ceaușac Iana soția fiului. Ceaușa Iana a fost numită director, iar Dorian președintele Asociației. Solicit să faceți un demers către PG, CNI, Centrul de Sănătate Publică”, a adăugat Ruslan Codreanu în cadrul ședinței primăriei.

De asemenea, Codreanu a cerut că începând de astăzi să fie anulat concursul prin care a fost aleasă noua directoare a școlii - grădinițe „Lăstăraș” și eliberați toți din funcție.

Amintim că totul a început după ce Ruslan Codreanu ar fi fost sesizat în repetate rânduri de părinți despre neregulile ce au loc în cadrul instituției.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării