main logo
1517

IGP: Mita dată în ruble din Transnistria nu poate fi infracțiune

Este sau nu legală mita oferită sau primită în ruble transnistrene? Este întrebarea la care a încercat să afle răspuns Centrul de Politici și Reforme (CPR) din Moldova, după ce ar fi primit informații cu privire la existența unei asemenea practici.

IGP: Mita dată în ruble din Transnistria nu poate fi infracțiuneFoto: google.com

Organizația a expediat instituțiilor de drept mai multe solicitări de informații cu privire la acest subiect. Care au fost răspunsurile, vedeți mai jos, transmite Știri.md cu referire la Agora.

CPR Moldova și-a propus să verifice dacă, într-adevăr, cadrul legal existent nu permite tragerea la răspundere în cazurile în care mita este în ruble transnistrene. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a confirmat temerea. 

„Unitatea monetară (ruble transnistrene) recunoscută în regiunea transnistreană nu poate constitui obiect al infracțiunilor prevăzute de art. 236, 324 și 325 din Codul Penal, din considerentul că aceste bancnote nu sunt recunoscute de către Republica Moldova și de alte state străine”, se arată în răspunsul IGP.

Prin răspunsul său, IGP a confirmat că nu poate fi pedepsită nici falsificarea și punerea în circulație a rublelor transnistrene falsificate. Însă a atenționat că aceste acțiuni ar putea fi calificate ca escrocherie sau cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, a menționat CPR Moldova.

Răspunsuri evazive de la CNA, PCCOCS și Procuratura Anticorupție

„Niciuna din instituțiile menționate nu a putut da clar un răspuns dacă constituie sau nu infracțiune luarea de mită în ruble transnistrene, precum și nu a putut oferi un răspuns dacă au existat asemenea precedente sau sesizări parvenite în adresa instituțiilor”, a subliniat organizația.

Iar Procuratura Generală a îndemnat experții să consulte hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Ziaunys împotriva Republicii Moldova.

Prin decizia din 2016, Curtea Europeană a recunoscut că deși bancnotele emise ilicit și contrar legii în stânga Nistrului nu sunt considerate bani și nu pot fi puse în circulație, acestea, totuși, pot avea o valoare materială. Prin urmare, odată ce au o valoare materială, acestea ar putea fi utilizate ca obiect al infracțiunilor de corupție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării