main logo
1686

Igor Grosu, în vizită de lucru la Căușeni: A discutat despre investițiile făcute

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Căușeni. Oficialul a discutat cu primarii și directorii de instituții despre investițiile făcute până acum în zona respectivă și despre proiectele care urmează să fie implementate în perioada următoare.

Igor Grosu, în vizită la Căușeni: A discutat despre investițiile făcuteFoto: multimedia.parlament.md

Potrivit lui, doar în ultimii doi ani, în raionul Căușeni, au fost investite peste 70 de milioane de lei prin intermediul programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, transmite Știri.md.

De asemenea, a fost modernizat spitalul raional. Mai exact, a fost creat un centru primar de AVC, un centru de colposcopie conectat video cu specialiștii de la Chișinău. Totodată, a fost renovat și Centrul Perinatologic care a fost dotat cu ventilatoare, mese de resuscitare, tomograf computerizat, ultrasonografe moderne, o ambulanță de tip A.

În timpul  discuțiilor, Igor Grosu a menționat că peste 120 de milioane de lei urmează a fi investiți prin intermediul Programului „Satul European 2”, precum și prin programul național de împădurire. Proiectele vor fi implementate în 21 de localități din raion. 

„E nevoie ca în continuare să muncim așa încât să mărim aceste fonduri pentru a ajunge în fiecare sat și să creăm o infrastructură locală modernă”, a adăugat Igor Grosu.

Investițiile făcute în raion au vizat și infrastructura. Astfel, a fost modernizată stația de epurare a apei și, în prezent, este în proces de reparație tronsonul de drum R26, care face legătura dintre Căușeni și Cimișlia. 

Lucrările de reparație sunt gata în proces de 70% și cuprind reparația capitală a 7 kilometri de drum, construcția a două poduri și reabilitarea accesului pentru zeci de gospodării. Acesta va fi dat în exploatare anul viitor. 

În satul Săiți, Igor Grosu a avut o discuție cu cetățenii. Oamenii au vorbit despre beneficiile rezultate din proiectele implementate. 

Acolo, a fost renovată casa de cultură, centrul medicilor de familie și gimnaziul-grădiniță. La fel, prin intermediul Programului „Satul European 2”, este planificată conectarea la apă a mai multor gospodării din localitate. Oamenii din Săiți mai spun că este necesară și renovarea drumului care face legătura dintre satul lor și orașul Căușeni. 

„Am văzut o comunitate unită, implicată și care vor condiții de trai mai bune. De aceea, se gândesc, ca pe viitor să înceapă procesul de amalgamare voluntară cu satele din vecinătate, pentru a beneficia de mai multe fonduri europene, prin care vor dezvolta, în continuare, localitățile și vor oferi condiții mai bune de trai tuturor cetățenilor”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În timpul vizitei sale de lucru în teritoriu, Igor Grosu a vizitat și o afacere. Este vorba de afacerea familiei Natalia și Igor Cernat din satul Zaim, care, acum 20 de ani, au decis să planteze primii puieți de pomi fructiferi și decorativi în grădina de lângă casă, iar, acum, se bucură de o pepinieră de toată frumusețea, care se întinde pe un teren de 10 hectare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării