main logo
823

Igor Grosu: Diaspora generează idei, dar vrea și implementarea lor

În Republica Moldova, statul le plătește conducătorilor unor subdiviziuni salarii lunare de 3-4 mii de euro, le-a declarat reprezentanților diasporei președintele Parlamentului, Igor Grosu, provocând rumoarea auditoriului.

Igor Grosu: Diaspora generează idei, dar vrea și implementarea lor

Subiectul a „zvâcnit” în contextul pensiilor mici, salariilor derizorii pe care nu le pot accepta acei care au evadat peste hotare, dar ar dori să revină acasă în cazul unor condiții decente de viață, relatează IPN, transmite Știri.md.

În cadrul întrunirii deputaților fracțiunii PAS cu cetățenii Republicii Moldova din diasporă, au fost date și alte întrebări, la care puterea actuală urmează să dea răspunsuri prin implementarea programului său electoral.

Moldovenii de peste hotare și-au exprimat indignarea că în aeroportul Chișinău ei sunt întâmpinați ca niște potențiali răufăcători, „discuțiile” adesea fiind „aplanate” cu o șpagă.

Pandemia de COVID a generat și ea obstacole, pe care le folosesc persoanele corupte din serviciile de la frontiera țării pentru a scoate bani din pasageri.

Nu e clar nici cu prețul biletelor la autobuzele care pleacă peste hotare.

Moldovenii din diasporă cer programe de reintegrare în societatea moldovenească, care ar fi promovate de stat cu participarea oamenilor de afaceri.

Statul ar trebui să aibă programe de susținere a rudelor rămase în țar– copii și bătrâni, mai cu seamă în sate.

Nu trebuie să se împartă sume de bani. Banul nu schimbă situația – se cer proiecte cu antrenarea oamenilor în activități cu efecte educative, care i-ar încuraja, le-ar reda gustul de viață, au menționat vorbitorii.

Oamenii vor servicii consulare mai accesibile.

E clar, că statul nu poate deschide oficii de specialitate în fiecare oraș, dar funcționarii consulari ar putea să se deplaseze acolo unde sunt mai multe solicitări.

Tot aici a fost menționată și solicitarea xerocopiilor în instanțele moldovenești.

În condițiile când statul deține întreaga bază de date și la orice informație se poate ajunge printr-un singur clic, solicitarea xerocopiilor e nejustificată.

Demult e timpul să se treacă de la vorbe la fapte și în subiectul votării la distanță /prin corespondență /votării electronice, au mai spus participanții la eveniment.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării