main logo
752

IDEP: 6 eurodeputați solicită extensia programului #DiscoverEU

Șase europarlamentari susțin propunerea Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor de a extinde inițiativa #DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași - Chișinău - Odesa, denumită UA-RM#DiscoverEU.

IDEP: 6 eurodeputați solicită extensia programului #DiscoverEU

IDEP menționează într-un comunicat de presă că prin extensia #DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, zece mii de tineri de 18 ani din regiunile Odesa (Ucraina), Iași (Iași) și din Republica Moldova vor putea călători cu trenul între Iași - Chișinău - Odesa, beneficiind de condiții de circulație gratuite, transmite Știri.md cu referire la IPN.

IDEP este unul dintre promotorii inițiativei rutei feroviare regulate Iași - Chișinău - Odesa, #DiscoverEU, lansată în 2018 în UE.

Inițiativa a oferit posibilitatea pentru circa 70 de mii de tineri din Uniunea Europeană să călătorească în alte țări din UE decât țara de reședință, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE.

Constatând succesul inițiativei #DiscoverEU, a fost decisă alocarea bugetului pentru anul 2022 necesar pentru 60 de mii de tineri din UE.

„Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU, implementate în UE, și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași - Chișinău - Odesa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziune regională, stabilind relații de parteneriat între actorii-cheie pentru această inițiativă transfrontalieră.

Inițiativa UA-RM#DiscoverEU corespunde prevederilor Acordului de Asociere semnat de Ucraina și Republica Moldova cu UE, inclusiv priorităților Parteneriatului Estic care prevede conectivitate îmbunătățită cu UE și între țările Parteneriatului Estic”, se arată într-un comunicat de presă al IDEP.

Impactul direct al legăturii feroviare Iași - Chișinău - Odesa ar fi motivarea cetățenilor din cele trei mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între cele trei orașe, prin aceasta impulsionând turismul regional.

În opinia celor de la IDEP, domeniul turismului grav afectat de restricțiile de circulație legate de COVID are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage turiști, al căror număr s-a diminuat drastic, motiv pentru care mulți angajați au fost disponibilizați.

Promotorii inițiativei de a lansa o rută feroviară regulată Iași - Chișinău - Calea Ferată din Moldova, IDEP și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Moldova – au organizat evenimente ample de consultare.

Scopul acestora a fost de a aduce împreună actorii-cheie privați și publici, care să conlucreze pentru a crea un climat favorabil relansării turismului, în special a celui regional, prin valorificarea rutei feroviare regulate Iași - Chișinău - Odesa, care va fi disponibilă începând cu 12 decembrie 2021.

Odată cu lansarea rutei feroviare regulate Iași - Chișinău operatorii din domeniul turismului pot valorifica acest tronson Iași - Chișinău - Odesa pentru a invita potențialii turiști să participe la pachetele turistice de vizite scurte (tip City Break) cu trenul.

Potrivit IDEP, cei șase eurodeputați sunt Gheorghe Falcă, Maria Grapini, Mircea-Gheorghe Hava, Alin Mituța, Juozas Olekas și Ivan Stefanec.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării