main logo
712

Iarna s-a instalat în toată țara. Recomandările salvatorilor

Practic toate drumurile din ţară sunt operaţionale, în pofida ninsorii căzute noaptea trecută, iar serviciile de resort afirmă că au asigurat toate traseele naţionale şi internaţionale cu material antiderapant.

Iarna s-a instalat în toată țara. Recomandările salvatorilorSituaţia din ţară este în limitele normale de iarnă. Recomandări

În următoarele zile, pe teritoriul ţării nu se prevăd precipitaţii abundente, însă responsabilii ministerului susţin că "în calendar a început iarna, or, asta înseamnă că toate structurile de resort sunt pregătite pentru a face faţă unei eventuale intemperii”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În acelaşi timp, salvatorii atenţionează asupra unor măsuri elementare de precauţie în timp de iarnă.

"Iarna își face tot mai simțită prezența, iar temperaturile sub 0 grade vor fi la ordinea zilei în următoarele luni. Atenția acordată micilor detalii și puțină știință ne pot ajuta să trecem mai ușor peste sezonul rece. Cei mai afectați din punct de vedere fizic de scăderea temperaturii și de umezeala caracteristice sezonului rece sunt copiii, bătrânii și persoanele care suferă de boli cronice – reumatici, astmatici, cardiaci", indică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru a reduce riscurile, se pot lua câteva simple măsuri de precauţie: păstrați temperatura constantă în casă; beți ceai și cafea fără cofeină; mâncați alimente bogate în proteine; nu purtați căciuli de lână etc. 

“O căciulă din lână permite pierderea mai rapidă a căldurii decât căciulile din alte materiale. O căciulă trebuie să acopere foarte bine și urechile, care pierd foarte repede căldura. Purtarea mănușilor, fular și șosete groase ajută la menținerea căldurii în corp”, arată specialiştii.

“Temperaturile scăzute și presiunea atmosferică pot face victime printre vârstnici și cardiaci. Pentru a se feri de efectele nefaste ale frigului, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să evite ieșirea din casă dimineața și seara târziu, când temperaturile sunt foarte scăzute, din cauza cărora persoanele respective pot suferi un spasm coronarian, adică un preinfarct, sau chiar infarct.

Dacă sunt nevoiți să iasă din casă, în primul rând pacienții trebuie să nu se expună brusc la temperatura scăzută. De asemenea, este nevoie să se protejeze cu un fular în jurul gâtului, care să acopere atât cavitatea bucală, cât și nasul, ca să nu inhaleze aer rece. 

Bolnavii de inimă trebuie să aibă în permanență nitroglicerină în buzunar, iar dacă se întâmplă să simtă că ceva nu este în regulă, este bine să se așeze pe trotuar și să-și administreze medicamentul. Dacă problema se accentuează, trebuie să facă apel la serviciul de ambulanță", avertizează medicii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării