main logo
861

Ia națională, prezentată într-o expoziție la Sankt Petersburg

La Sankt Petersburg va fi prezentată expoziția dedicată portului tradițional moldovenesc. Timp de o săptămână, vizitatorii vor putea admira costume naționale la Palatul Taurida. Vernisajul expoziției va avea loc pe 7 februarie, la ora 15:00.

Ia națională, prezentată într-o expoziție la Sankt Petersburg

Potrivit reprezentantului plenipotențiar al Parlamentului Republicii Moldova în Adunarea Interparlamentară a CSI, Ion Lipciu, secretar general adjunct al forului interparlamentar, organizarea expoziției vine să marcheze înscrierea elementului de identitate culturală „arta cămășii cu altiță” pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Oficialul a precizat că evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

Expoziția cuprinde zece costume autohtone de lucru manual pentru bărbați și femei și 25 de cămăși aparte, dintre care jumătate sunt pentru copii. Toți cei care vor vizita expoziția au fost încurajați să se îmbrace în cămăși naționale. La eveniment se așteaptă în jur de 200 de moldoveni stabiliți în Federația Rusă și circa 250 de persoane din corpul diplomatic din Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan etc.

Includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii a fost votată pe data de 1 decembrie 2022 în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Adunarea Interparlamentară a CSI își are sediul în Palatul Taurida din Sankt Petersburg.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării