main logo
394

HoReCa solicită preşedintelui nepromulgarea legii privind majorarea TVA

Reprezentanţii HoReCa solicită preşedintelui RM, Igor Dodon, nepromulgarea legii privind majorarea cotei TVA de la 10% până la 20% pentru segmentul hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor.

HoReCa solicită preşedintelui nepromulgarea legii privind majorarea TVA

Potrivit agenţiei Infotag.md, nemulţumiţi de decizia deputaţilor şi Ministerului Finanţelor, Asociaţia Naţională a Restaurantelor (MĂR) a expediat o scrisoare în acest sens şefului statului, transmite Știri.md.

Reprezentanţii HoReCa atenţionează asupra faptului că, decizia de dublarea a cotei TVA a fost aprobată fără efectuarea consultărilor publice cu reprezentanţii HoReCa şi fără efectuarea unei analize profunde a problemei, riscurilor şi rezultatelor, iar principiul transparenţei trebuia a fi respectat înainte ca măsurile să fie agreate cu FMI.

În document se arată că, majorarea TVA-ului va avea efecte negative atât asupra activităţii economice, luate în ansamblu cu majorările planificate la electricitate şi gaz, cât şi pentru consumatorul de rând şi angajaţii din sector.

"Solicităm de a bloca decizia aprobată de Ministerul Finanţelor privind majorarea taxei TVA pentru sectorul HoReCa, de a nu promulga Legea în cauză şi a o emite spre reexaminare", se se menţionează în scrisoare expediată şefului statului.

Anterior, cota TVA pentru HoReCa a fost redusă în anul 2018 la iniţiativa fostei guvernări, cu scopul de a scoate întreprinderile respective din economia tenebră şi a majora veniturile la buget. Cu toate acestea, potrivit datelor noului Guvern, acest lucru nu s-a întâmplat. Din acest motiv, Guvernul la recomandarea FMI, intenţionează să revină la cota de impozitare anterioară pentru domeniul HoReCa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării