main logo
2269

Haitele de maidanezi terorizează locuitorii unei străzi din Chișinău

Problema maidanezilor a fost și continuă să rămână un subiect de actualitate în capitală. Locatarii unei străzi din Chișinău se tem că haitele de câini le-ar putea ataca nu doar copiii, dar și pe ei înșiși.

Haitele de maidanezi terorizează locuitorii unei străzi din Chișinău

Zecile de plângeri în adresa instituțiilor competente nu dau rezultate, în timp ce numărul maidanezilor este în continuă creștere. Mai multe detalii la acest subiect, aflați în reportajul nostru, transmite Știri.md cu referire la orheitv.md.

Cartierul Muncești din sectorul Botanica, strada Ștefan Holban. Alături de zecile de blocuri, stă în paragină un teren, despre care locatarii spun că ar putea fi amenajat un parc minunat. Până atunci însă, stăpâni sunt zecile de maidanezi care bagă oamenii în sperieți.

„Sunt câțiva câini care dispun de clipsuri, dar nu poți fi sigur că nu se vor năpusti asupra oamenilor. Nici nu te poți apropia de ei, te atacă. Sunt foarte agresivi.”

„S-a năpustit toată haita asupra mea. M-am speriat și am fugit în casă. Sunt mulți maidanezi. Este imposibil să dormi din cauza lor, fac gălăgie. Există serviciu specializat. De ce nu vin să rezolve problema?”

„Câinii vin aici pentru că cineva le dă de mâncare. Se înmulțesc, iar noaptea latră și fac gălăgie.”

De problema maidanezilor este responsabilă Regia „Autosalubritate”. Locatarii s-au adresat și aici, doar că problema a rămas – câinii țin oamenii captivi. Între timp, responsabilii regiei spun că din cauza numărului mare este imposibil de strâns toți câinii.

ALEXANDRU BAJURA, reprezentant Regia „Autosalubritate”: „Fiecare sector dispune de câte o mașină pentru transportarea maidanezilor. Cererile vin în adresa noastră, prin intermediul primăriei sau în cancelarie. Prindem doar o parte din câini. Ei sunt deștepți, simt mașina, cunosc angajații noștri și fug.”

În rezultat, patrupezii care ajung pe mâinile angajaților sunt trimiși la sterilizare. Doar că așa cum în Chișinău nu există un astfel de centru, câinii ajung la centrul de plasament. 

În prezent, în acest centru sunt în jur de 200 de maidanezi. Aici sunt sterilizați, clipsați și trimiți din nou în stradă. 

n acest sens, specialiștii precizează că patrupezii trebuie reîntorși în centru, pentru a nu se mări numărul acestora. Dar și așa problema câinilor vagabonzi nu poate fi rezolvată.

ALEXANDRU BAJURA, reprezentant Regia „Autosalubritate”: „Din moment ce nu avem încă o lege clară care să prevadă că fiecare deținător de câine să fie obligat să pună animalul la evidență, până atunci problema va rămâne nerezolvată.”

Problema poate fi rezolvată doar cu implicarea mai multor instituții specializate, spun specialiștii. Ca și locuitorii orașului, aceștia bat alarma și spun că problema poate fi rezolvată după modelul Orheiului, unde se cunoaște exact numărul maidanezilor.

VALENTINA DUDNIC, președinte organizația privind drepturile animalelor: „Am vizitat multe centre de plasament a animalelor. Am fost și în Orhei. Este destul de viu și există condiții.”

Centrul de plasament din Orhei este singurul din Moldova, deschis la inițiativa fostului primar al municipiului, Ilan Șor. Aici nu sunt doar condiții bune, dar există serviciu veterinar și alimentație bună.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării