285
0
Guvernul planifică să taie sumele alocate pentru reparația drumurilor. Cele mai afectate raioane
285
0

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune modificarea hotărârii de Guvern privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2019.

Foto: chisinau.md

Potrivit proiectului înaintat pentru consultări publice, până la finele anului se preconizează cheltuieli de 322,3 milioane lei pentru lucrările de reparație şi întreținere a drumurilor, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Guvernul va tăia la greu din mijloacele financiare planificate pentru reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi pe anul 2019. În unele raioane sumele au fost micșorate de 4-5 ori, iar în majoritatea raioanelor sumele au fost înjumătățite.

„Programul de reparație periodică a drumurilor a fost acceptat cu un deficit bugetar, estimând o posibilă majorare a veniturilor în bugetul de stat, de la 950 mil lei până la suma de 1,7 miliarde lei inițial distribuite în Program. Urmare a estimărilor bugetului a fost luată decizia de a încadra Programul în prevederile legale efectuând și o rebalansare a mijloacelor alocate între localități, luând în considerare numărul de locuitori din acestea în limita alocațiilor inițiale”, explică autorii în nota informativă a proiectului.

Întâmplător sau nu, cel mai mult a fost tăiată suma alocată raionului Nisporeni, de unde este originar democratul Vladimir Plahotniuc. Dacă inițial pentru acest raion au fost planificate 85 mil lei, în actualul proiect se propun a fi alocate doar 17 mil lei, adică de cinci ori mai puțin.

Satul de baștină a lui Plahotniuc – Grozești va primi doar 987 mii lei, față de 4,3 mil lei cât alocase fosta guvernare democrată. Și la Vărzărești vor ajunge doar 1,4 mil lei, față de 6 milioane planificat la începutul anului.

De aproape cinci ori a fost micșorată și suma pentru raionul Orhei. Din 75 de milioane planificate vor fi alocate doar 15,5 mil lei. De exemplu, pentru satul Susleni urmau a fi alocate 7 mil lei și vor ajunge doar 1,2 mil lei. La Pohrebeni vor fi virate doar 585 de mii de lei față de 6 milioane cât era planificat.

De patru ori a fost tăiate bugetele pentru raioanele: Șoldănești – de la 45,8 mil lei la 11,7 mil lei, Dondușeni – de la 42 milioane  la 10,6 mil lei, Cimișlia – de la 58,9 mil lei la 15,3 mil lei,  iar la Ștefan Vodă vor ajunge doar 16 mil lei față de 40 milioane prevăzute.

De trei ori urmează a fi tăiate sumele alocate pentru raioanele Criuleni, Glodeni, Soroca, Strășeni.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter