main logo
408

Guvernul, gata să plătească 3.000 de euro pentru două cauze la CtEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deciziile de radiere de pe rol în cauzele Veronica - P S.R.L. v. Republica Moldova și Ciobanu v. Republica Moldova.

Guvernul, gata să plătească 3.000 de euro pentru două cauze la CtEDOFoto: bizlaw.md

Cu referire la primul caz, compania reclamantă s-a plâns în fața Curții, în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, invocând că instanțele de judecată au examinat o acțiune depusă în afara termenului legal, i.e. cu omisiunea termenului de prescripție, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Cu referire la cea de a doua cerere, reclamantul s-a plâns în fața Curții de încălcarea drepturilor sale garantate de Articolul 6 § 1 din Convenție și de Articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, invocând că anularea unei hotărâri irevocabile pronunțate în favoarea sa încălcase principiul securității raporturilor juridice și, prin urmare, dreptul la respectarea bunurilor sale.

În urma comunicării cererilor și pentru evitarea constatării de către Curte a încălcării Convenției, Agentul guvernamental a inițiat procedura de revizuire în baza art. 449 lit. g) din Codul de procedură civilă. Curtea Supremă de Justiție a admis cererile de revizuire, a anulat hotărârile judecătorești care încălcaseră drepturile companiei reclamante și a reclamantului, recunoscând în același timp încălcarea principiul securității raporturilor juridice.

În ambele cauze, Guvernul a formulat câte o declarație unilaterală, prin care a recunoscut încălcarea drepturilor companiei reclamante și a reclamantului, fiind dispus să le achite câte 1.500 euro pentru orice prejudiciu material și moral, inclusiv costuri și cheltuieli.

Curtea a considerat că declarațiile unilaterale prezentate de către Guvern conțineau clauze rezonabile, iar sumele oferite de către Guvern în acest sens sunt în concordanță cu cele acordate de către Curte în cauze similare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării