main logo
516

Guvernul Filip, despre alimentația de milioane a elevilor din Strășeni

După ce pe 7 mai a apărut un material în presă în care se vorbește despre proiectul-pilot implementat la 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni, Guvernul a venit cu o reacție oficială:

Guvernul Filip, despre alimentația de milioane a elevilor din Strășeni

"În legătură cu informațiile eronate apărute în presă despre implementarea proiectului pilot de alimentație în instituțiile educaționale din raionul Strășeni, Direcția Comunicare  și Protocol este împuternicită să vină cu următoarea reacție din partea Guvernului, pe care solicităm să o publicați:

Înțelegem că lipsa unor evoluții în ceea ce privește formarea coaliției de guvernare, dar și perioada sărbătorilor ”săracă” în evenimente, îi face pe unii jurnaliști să inventeze subiecte de știre. E dreptul presei să-și facă meseria așa cum consideră de cuviință, dar atunci când vorbim de libertatea presei, asta nu înseamnă că presa este ”liberă” de responsabilități. 

Chiar Codul deontologic al jurnaliștilor spune că ”orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică”, dar și că ”jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din două surse independente una de alta”.

În ultimele zile au apărut în presă ”investigații” în care fost vizat prim-ministrul. 

Trist este că niciuna dintre instituțiile media care a tirajat aceste materiale nu a contactat Direcția Comunicare și Protocol a Guvernului pentru o reacție sau pentru informații din ”a doua sursă”. 

În ceea ce privește proiectul-pilot de alimentație implementat la Strășeni, venim cu următoarele precizări:

1.     Concursul de selectare a companiei a fost organizat de Consiliul Raional Strășeni cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind achizițiile publice, care nu limitează numărul de participanți, anunțul fiind public.

2.     Discuțiile privind pilotarea acestui model de alimentație au avut loc pe platforma unui grup de lucru format de mai multe instituții. Ulterior, în mod transparent, responsabilitățile lor în acest proces au fost stabilite prin HG 1260 din 19.12.2018, care este publică:http://lex.justice.md/index.phpaction=view&view=doc&lang=1&id=378547

3.     Cele 180 milioane de lei (cu TVA) (prevăzute, apropo, pentru 5 ani) reprezintă exact bugetul alocat anterior pentru alimentația copiilor în raionul Strășeni. Nici mai mult, nici mai puțin.

4.     Compania câștigătoare și-a asumat anumite angajamente, inclusiv în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor prestate, angajamente care urmează să fie monitorizate de către Consiliul Raional Strășeni (autoritatea contractantă). 

Prim-ministrul a mers acum 2 săptămâni la Strășeni tocmai ca să vadă cum stau lucrurile. Bucătarii, educatorii și învățătorii au spus că în urma acestui proiect pilot, calitatea produselor furnizate a crescut. În cazul în care vor fi depistate nereguli, acestea urmează să fie semnalate imediat pentru identificarea soluțiilor.

Ca și orice proiect nou, acesta întâmpină rezistență. Ne place să vorbim despre reforme, dar când acestea ne vizează chiar pe noi, nu ne mai plac reformele. 

Sunt apreciate mai mult reformele “de formă”. Pentru că sunt mai ușoare și nu necesită efort. 

Era firesc să existe așa reacții, mai ales că externalizarea serviciilor înseamnă că achizițiile se fac printr-o singură companie și nu mai este loc pentru idei care permit acte de corupție și de ocolire a legii. 

Școala și grădinița trebuie să se ocupe de educație, iar de alimentație trebuie să aibă grijă profesioniști", se arată în poziția oficială a Guvernului.

Știri.md amintește că o companie din Lituania a câştigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării