main logo
382

Gunoiștea ilegală de la Trușeni: Proprietarii, cercetați penal

În dosarul pornit pe cazul gunoiștii neautorizate de la Trușeni figurează trei bănuiți. Este vorba despre reprezentanți ai entităților care de-a lungul timpului au purtat responsabilitate pentru terenul în cauză.

Gunoiștea ilegală de la Trușeni: Proprietarii, cercetați penalGunoiștea ilegală de la Trușeni: Proprietarii, cercetați penal

Aceste persoane au fost citate de la Procuratura Municipală și urmează să fie supuse măsurilor procesuale care se impun. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD de către procurorul care gestionează cauza, transmite Știri.md

Sursa citată ne-a mai spus că dosarul a fost pornit în luna aprilie curent, deși în presă dar și la primărie au circulat informații că subiectul s-ar afla în vizorul acuzatorilor de stat încă de prin 2015. 

Tot el ne-a spus că se cunoaște și cercul agenților economici care duceau deșeuri încolo, doar aceștia ar fi fost sancționați periodic de către Inspecția Ecologică. Prin urmare ei nu au nicio calitate procesuală în dosar.

Întrebat fiind dacă investigațiile duc spre factori de decizie din cadrul primăriei Trușeni, procurorul ne-a spus că au fost efectuate ridicări de acte. După studierea lor și după efectuarea audierilor se va stabili dacă funcționarii publici au avut vreo implicare în această infracțiune. 

Potrivit cercetărilor jurnalistice efectuate anterior de reporterii Deschide.MD, gunoiștea ilegală de la Trușeni, unde primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a dus în vizită mai multe echipe de jurnaliști, este amplasată, în mare parte, pe un teren pus în gaj la BEM. Pe seama acestui teren, un agent economic din Bălți a luat, în perioada lui Gacikevici, un credit neperformant în valoare de 1.250.000 de euro. 

Pe lotul respectiv a fost pus sechestru, iar BEM l-a scos la vânzare încă acum trei ani. De atunci, profitând de soarta lui incertă, mai multe companii ar fi făcut înţelegere cu autoritățile locale din Trușeni, ca să ducă acolo tot felul de reziduuri.

Surse avizate ne spuneau că unele dintre companiile respective ar fi sub umbrelă solidă în oficiile Buiucani ale unor instituții municipale.

Tot atunci, reporterii Deschide.MD au luat legătura cu lichidatorul Incotir SRL, Veaceslav Stejar. Acesta ne-a spus că problema deșeurilor care sunt aruncate pe terenul respectiv este una veche. Între timp el a tot cerut explicații de la autoritățile locale din Trușeni, dar fără niciun rost. Stejar  are bănuiala că primăria Trușeni, în complicitate cu alte instituții responsabile, a făcut o înțelegere cu agenți economici interesați să lase reziduurile acolo. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării