main logo
601

Gunoiștea din Căușeni arde de două luni. Ce spun ecologiștii

Gunoiștea de la intrarea din satul Saiți, raionul Căușeni, fumegă de mai bine de două luni. Localnicii cred că aceasta ar fi un focar de infecții care le pune sănătatea în pericol.

Gunoiștea din Căușeni arde de două luni. Ce spun ecologiștii

Ecologiștii spun că gunoiștea este amplasată incorect și nu pot face nimic altceva decât să-i sancționeze pe cei care aruncă deșeurile acolo, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Deșeurile care sunt aduse din orașul Căușeni la intrarea în satul Saiți, mocnesc în continuu de prin ianuarie. 

Localnicii sunt dezgustați de imaginea pe care o văd zilnic. 

Ei cred că solul din apropiere, dar și apele sunt poluate din cauza mizeriei care se descompune acolo.

„Ne îngrijorează foarte mult. E foarte periculos și pentru localnicii din satele vecine. Nimeni nu se implică, nu ia măsuri,” spune un localnic.

De-a lungul șoselei, copacii sunt doldora  de pungi pe care vântul le împrăștie peste tot, iar fumul care se ridică deasupra gunoiștii răspândește un miros insuportabil.

„E dezastru ce vedem aici. O gunoiște nu poate fi amplasată nicidecum într-un vârf de deal și mai ales că la poalele dealului sunt câteva surse de apă, de unde beau apă animalele. E o bombă ecologică”.

Autoritățile locale susțin că plasa de metal care îngrădea gunoiștea a fost furată acum câțiva ani, iar bani pentru alta nouă nu sunt. 

Așa că muncitorii strâng periodic gunoaiele duse de vânt pe marginea drumului. 

Responsabilii de la Inspecția Ecologică din Căușeni confirmă că această groapă este o sursă de poluare și ar trebui închisă, dar susțin că nu pot face nimic altceva decât să sancționeze administratorul platformei.

”Legislația prevede sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de gestionare și amplasare a deșeurilor. Pentru persoanele fizice de la 800 de lei, iar pentru persoanele juridice până la 6.000 de lei”, a menționat Ion Burlacu.

Primarul orașului Căușeni a refuzat să discute cu echipa ProTV.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării