main logo
2598

Gripă în Moldova: Recomandările medicilor pentru părinții cu copii mici

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale ne anunță că situația epidemiologică prin gripă, în țară, este de intensitate medie.

Gripă în Moldova: Recomandările medicilor pentru părinții cu copii miciGripă în Moldova: Recomandările medicilor pentru părinții cu copii mici

Cu toate acestea, la Chișinău, afirmau ieri responsabilii de la Direcția protecție socială și sănătate, situația ce ține de evoluția cazurilor de gripă era tensionată. Chiar și așa, în farmacii încă nu a apărut medicamentul Tamiflu, important pentru tratamentul infecției, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Asta, deși autoritatea în Sănătate afirma săptămâna trecută că majoritatea dozelor comandate urmau să ajungă până astăzi, 5 februarie.

Potrivit responsabililor de sănătatea publică, numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii a crescut în ultima săptămână cu 3,7% în comparație cu săptămâna precedentă. Astfel, au fost înregistrate 16.726 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 573 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 5,1% din numărul total de internări, indiferent de cauză în instituțiile medicale teritoriale.

Ieri, șefa Direcției protecție socială și sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, Carolina Olaru, spunea că situația ce ține de gripă este una tensionată. Săptămâna trecută în Capitală au fost înregistrate 348 de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 65 confirmate de laborator și patru decese.

În această perioadă au fost înregistrate 4 cazuri de deces, confirmate cu virusul gripal A(H1N1). Două persoane erau din Municipiul Chișinău, una - din raionul Ungheni și una - din raionul Șoldănești. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva gripei sezoniere.

Deși astăzi în farmacii ar fi trebuit deja să fie medicamentul antigripal Tamiflu, la ora difuzării știrii preparatele nu se regăseau în cele cinci rețele de farmacii la care am sunat.

Medicamentul nu se găsea nici la Chișinău, nici la Cahul și nici la Bălți, iar farmacistele ne-au spus că nu știu când anume îl vor avea în stoc.

Totodată, secretarul general de Stat, Boris Gîlca, a precizat pentru Sănătate INFO că medicamentele au ajuns aseară în Moldova și urmează să fie distribuite.

„1.200 de cutii Tamiflu au ajuns aseară în Moldova, iar alte câteva mii urmează să ajungă. Săptămâna trecută a fost o problemă cu lipsa de Tamiflu la Spitalul raional Nisporeni, dar și ei vor avea azi-mâine medicamentul. Mai sunt câteva instituții raionale în care medicamentul lipsește. În Chișinău avem de toate. De mâine, preparatul va fi și în rețelele de farmacii și vor putea fi eliberate cu prescripție medicală. Cantitatea comandată este suficientă ”, a precizat secretarul general de stat.

Pentru că cei mai mulți dintre pacienții cu viroze sunt copii, l-am întrebat pe Ștefan Calancea, directorul Spitalului Clinic Municipal de Copii Nr.1, care este situația din ultimele zile. Managerul ne-a spus că fluxul de pacienți a mai scăzut și ne-a dat asigurări că spitalul are suficiente rezerve de medicamente pentru trei luni.

„Ne-am făcut rezerve de medicamente încă din decembrie. Toate medicamentele le avem la depozitul spitalului. Secțiile au medicamente pentru 36 de ore. O serie de medicamente care nu sunt contractate, noi singuri le cumpărăm de la farmacii. Avem cu ce lucra. Un flux mare de pacienți am avut în perioada 20-30 ianuarie. Noi ne așteptam ca și în zilele de odihnă să fie, dar au fost mai puțini. În acest moment avem 126 de copii spitalizați. Printr-un ordin al Ministerului suntem obligați să primim pacienții nu numai până la un an cu Boli diareice acute, ci până la 5 ani. Astfel, avem 36 de pacienți cu BDA. Vreau să le recomand părinților să evite locurile aglomerate, pentru că sunt zonele propice de contractare a virusurilor, iar virusul A(H1N1) este destul de periculos”, a menționat acesta.

Ștefan Calancea spune că spre deosebire de alți ani, în acest sezon Spitalul nu a primit vaccinul antigripal pentru cadrele medicale. Acestea au fost repartizate secțiilor consultative, iar acest lucru a creat unele incomodități.

„Noi lucrăm de dimineață până seara, inclusiv sâmbătă. Cadrele medicale, pur și simplu, nu aveau timp să meargă să se vaccineze”.

Ludmila Bârca, directoarea Spitalului de Boli Contagioase pentru Copii a menționat pentru Sănătate INFO că și instituția pe care o conduce are suficiente doze de Tamiflu, iar datorită ordinului Ministerului Sănătății, prin care au fost redistribuite unele paturi în alte instituții medicale, le-a ușurat activitatea.

„Acum avem 108 pacienți, dintre care 71 cu gripă. Pacienții cu amigdalită și alte cazuri severe sunt direcționați către Spitalul de Copii Valentin Ignatenco, la  Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1 sunt repartizați copiii cu boli diareice acute, dar și alte infecții respiratorii, cei cu pneumonii, dar și alte cazuri la Spitalul Clinic Municipal de copii Nr.1, cazurile de insuficiență respiratorie sunt repartizate în secția terapie intensivă a Institutului Mamei și Copilului. Asistența medicală de urgență este la curent cu aceste schimbări și îi direcționează acolo unde este necesar”, a declarat aceasta pentru Sănătate INFO.                 

Vom aminti că vaccinarea antigripală nu este obligatorie în Moldova. În farmacii acest vaccin nu este disponibil nici contra cost. Imunizarea persoanelor din grupurile de risc (gravide și copii cu maladii cronice) a început la sfârșitul lunii octombrie, deși potrivit specialiștilor perioada optimă pentru administrarea vaccinului este jumătatea lunii octombrie. Alte categorii de populație din grupurile de risc au început să fie imunizate abia la sfârșit de decembrie.

În perioada 1 octombrie 2018 - 3 februarie 2019, au fost înregistrate 889 de cazuri de gripă, 157.628 de cazuri IACRS și 8.181 cazuri SARI.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării