Greva avocaților continuă: Aceasta ar putea fi prelungită sau înăsprită
Greva avocaților continuă. Apărătorii nu exclud prelungirea protestului sau chiar înăsprirea acestuia, prin refuzul total de a participa la ședințele de judecată, dacă Legea privind avocatura va fi promulgată. O decizie finală urmează să fie luată pe 25 iulie, la Congresul extraordinar al avocaților. Ministra Justiției propune două soluții pentru depășirea crizei.

Între timp, la aproape o săptămână de la adoptarea amendamentelor, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități nu au oferit o explicație privind lipsa consultărilor, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„La Congres, avocații, toți împreună, vor decide ce facem mai departe. Rămânem cu aceste măsuri de protest sau le înăsprim, să spun așa, și nu participăm pe nicio acțiune, nu participăm la nicio ședință, inclusiv la cele de arest, prelungirea arestului sau reținere”, a spus Victor Panțîru, membru al Uniunii Avocaților.
Una dintre modificările care a declanșat greva este desemnarea a trei membri din afara profesiei în Comisia de etică și disciplină.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că aceștia nu vor fi funcționari publici sau persoane afiliate politic, ci specialiști cu reputație ireproșabilă, selectați în baza unui regulament elaborat împreună cu avocații.
Decizia finală privind promulgarea legii modificate aparține Președinției, susține ministra. În prezent, sunt analizate două soluții pentru rezolvarea crizei.
„Deci, o opțiune ar putea fi acea promulgare și ajustările respective de a fi efectuate deja în următorul legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și, respectiv, continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției sau cu participarea reprezentanților Uniunii Avocaților și altor părți interesate”, a declarat ministra Justiției.
Avocații însă văd o singură soluție.
„Noi nu vom accepta o eventuală promulgare a legii cu identificarea soluțiilor ulterioare. Or, este clar că a fost adoptat cu încălcare de procedură, inclusiv parlamentară, acest amendament la Legea cu privire la avocatură. O eventuală promulgare a legii va pune în blocaj activitatea Uniunii Avocaților, iar acest risc noi nu ni-l putem asuma”, a menționat Angela Popil, membră a Uniunii Avocaților.
La aproape o săptămână de la adoptarea amendamentelor la Legea privind avocatura, nu e clar de ce nu au avut loc consultări cu avocații și care a fost motivul modificărilor. Am contactat-o pe autoarea amendamentelor, Efimia Bandalac, care ne-a cerut inițial să revenim pentru o reacție, apoi nu a mai răspuns la apeluri. Ulterior, ne-a dat asigurări, printr-un mesaj, că va oferi joi un răspuns.
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și vicepreședintele Vasile Grădinaru, nu au comentat situația.
Săptămâna trecută, Uniunea Avocaților a declarat grevă generală, nemulțumită de limitarea mandatelor în Consiliul Uniunii, modificarea componenței comisiilor profesionale și interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea sesizărilor disciplinare. Amendamentele au generat critici din partea Avocatului Poporului, care a semnalat lipsa transparenței, iar opoziția a anunțat că le va contesta la Curtea Constituțională.