main logo
2483

Graurii au ajuns în Moldova cu o lună mai devreme. Ce spun specialiștii

Primăvara a venit mai devreme pentru grauri. Fie că s-au reîntors sau că nu au migrat deloc, păsările au fost observate în curțile unor blocuri din Capitală cu aproape o lună mai devreme decât de obicei.

Graurii au ajuns în Moldova cu o lună mai devreme. Ce spun specialiștiiGraurii au ajuns în Moldova cu o lună mai devreme. Ce spun specialiștii

Specialiștii spun că se întâmplă din cauza temperaturilor pozitive și atenționează că cele negative le-ar putea fi fatale, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Zeci de grauri pot fi văzuți în curțile de blocuri din zona cartierului Telecentru al Capitalei. Cei care locuiesc acolo spun că au observat păsările de câteva zile.

„Azi i-am văzut, nu au ce mânca și pe aici găsesc prin copaci, iarbă este”.

„Azi la mine acolo pe geam s-au așezat, au mâncat și au plecat. De ce m-am mirat că-s mai mari ca vrăbiile și am înțeles că sunt grauri”.

„Eu trăiesc mai la vale de Telecentru. Acolo mereu vin grauri, la vecini vin. Sunt plecați în Italia, Anglia și nu-i strânsă poama și au cu ce se hrăni”.

Elena Suvac, reporter: „Acest stol de grauri a sosit mai devreme în țara noastră. Deși specialiștii spun că ar trebui să-i vedem aici abia la începutul primăverii, i-am găsit în mijloc de iarnă în sectorul Telecentru al Capitalei. Cum rezistă frigului - e greu de spus”.

Specialiștii spun că de obicei, graurii vin mai repede din țările calde, sau iernează acasă din cauza temperaturilor generoase din timpul iernii.

Tudor Cozari, doctor habilitat în biologie: „În iernile reci, iernează la sud, la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie ele deja apar. În momentul în care temperaturile sunt mai calde, căută de mâncare, în sud găsind mai puțină, încep să înainteze”.

Graurii sunt păsări migratoare cu cioc ascuțit și penaj negru - verzui. Aceștia își instalează cuiburile în scorburi și pe lângă case.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării