main logo
460

Grație susținerii UE, Găgăuzia a devenit mai atractivă pentru turişti

Găgăuzia a devenit mai atractivă pentru turişti odată cu inaugurarea în satul Congaz din raionul Comrat a primului complex turistic în stil găgăuz din Moldova.

Grație susținerii UE, Găgăuzia a devenit mai atractivă pentru turişti

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la PNUD Moldova, care a contribuit la realizarea proiectului, pe lângă cele patru case tradiţionale ţărăneşti, cu pereţi de lut şi acoperiş din stuf, complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi" mai dispune de un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil naţional, un mini-hotel, precum şi o sală de festivităţi, transmite Știri.md.

„Turismul este o nişă cu mare potenţial, însă neexplorată până acum în regiunea noastră. Cu ajutorul Uniunii Europene am reuşit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiştii locali şi cei străini, dar şi o atracţie turistică inedită pentru UTA Găgăuzia. Vizitatorii pot cunoaşte aici tradiţiile şi istoria ţinutului, pot savura din bucate tradiţionale găgăuze şi cele mai bune vinuri din zonă şi chiar pot participa la ateliere gastronomice", susţine Ana Statova, proprietara complexului, unde acum au un loc de muncă 14 locuitori ai satului.

Pentru dezvoltarea şi promovarea acestui complex, proprietara a beneficiat de consiliere şi de un grant în valoare de 18,5 mii de euro din partea Uniunii Europene, prin programul SARD, implementat de PNUD.

Şeful adjunct al secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas, a menţionat la eveniment că „proiectele legate de mediu, energie şi infrastructură contribuie la protejarea sănătăţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.

Potrivit lui, prin acordarea de sprijin pentru realizarea proiectelor în aceste sectoare, Uniunea Europeană contribuie nu numai la îmbunătăţirea condiţiilor de trai, ci şi la un viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Totodată, în ajun a mai fost lansat un sistem energetic ecologic la vinăria „Kara Gani" din oraşul Vulcăneşti. Cu ajutorul unui grant în valoare de 18,270 mii de euro, obţinut din partea UE prin programul SARD, proprietarii vinăriei au procurat şi instalat un sistem de energie alternativă format din 70 de panouri solare, invertore şi generatoare electrice, care asigură independenţa energetică a complexului într-o manieră prietenoasă mediului.

Tot la Vulcăneşti, a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul râului Cahul, a cărui albie a fost reabilitată pe o lungime de 3 km, cu asistenţa Uniunii Europene şi contribuţia autorităţilor publice locale şi regionale în cadrul programului SARD. Costul total al proiectului de curăţare a râului Cahul şi amenajare a parcului a fost de aproape 127 mii de euro, dintre care 70 mii de euro au fost oferiţi de Uniunea Europeană, iar diferenţa a fost acoperită din bugetul regional şi cel al comunităţii.

âPrimarul oraşului Vulcăneşti, Victor Petrioglo, a menţionat că, „prin proiectul de curăţare a albiei, a fost rezolvată problema inundaţiilor, noroiului şi a infecţiilor generate de toate deşeurile aruncate pe malul râului".

Programul "Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia" (SARD), finanţat de Uniunea Europeană cu 6,5 mil. euro şi implementat de PNUD, îşi propune să intensifice colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale, precum şi între organizaţiile regionale din Găgăuzia şi raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale şi economice a regiunii şi a Republicii Moldova în ansamblu. Programul SARD desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităţilor, reabilitarea infrastructurii sociale, promovarea cooperării intercomunitare şi implementarea iniţiativei europene de dezvoltare rurală LEADER în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării