main logo
1068

Grămezi de pește mort plutesc pe lacul din satul Iurievca din Cimișlia

Grămezi de pește mort plutesc pe lacul din satul Iurievca, din Cimișlia. Autoritățile locale spun că evacuează în fiecare zi peștele de acolo, iar curenții aduc alte mormane la mal. Specialiștii susțin că peștele s-a asfixiat din cauza insuficienței de oxigen și a apei poluate.

Grămezi de pește mort plutesc pe lacul din satul Iurievca din Cimișlia

Petru Galii locuiește în apropierea lacului din sat. Bărbatul spune că de câteva zile un miros insuportabil vine dinspre iazul unde o mulțime de pești morți zac pe mal, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Petru Galii: „Eu trăiesc prima casă de lângă lac. Nu pot respira și nici să lucrez, miroase urât. Vin nepoți și nu pot să stea la mine. Feciorul îmi spune, tata, îmi iau copiii că miroase urât la voi”.

O mulțime de pești morți au fost aduși de curenți pe malul lacului. Aceștia zac grămadă de parcă au fost răsturnați aici, iar mirosul este insuportabil. Localnicii spun că stau așa de câteva zile”.

“Noi trebuie sa suportam ceea ce se întâmplă acum în sat. Nu putem să punem nici albiturile pe sârmă sau să deschidem geamul să intre aer curat, deja de vreo săptămână”.

“Și ieri a mirosit urât. Și astăzi miroase. Este neplăcut, nu putem nici ușa să o deschidem, nimic”.

Potrivit primarului, lacul este dat în arendă, iar persoana responsabilă este obligată să-l curețe și să-l dezinfecteze. În caz contrar, iazul ar urma să revină în gestiunea primăriei.

Nina Nistriuc, Primarul Comunei Bradiște: „Lucrul este în toi. Eu am fost acolo de două ori. Oamenii lucrau. Îl scoteau și îl duceau într-un loc autorizat”.

Responsabilii de la Inspecția Ecologica din raion spun că pestele s-a asfixiat din cauza apei poluate și a insuficienței de oxigen.

Aurica Gherganov, Inspector Principal al Inspecției Ecologice din Cimișlia: „Inspecția pentru Protecția Mediului Cimișlia zilnic se deplasează la fața locului. Acest pește mort va fi încă, pentru că este în cantități mari. El încă o să iasă și o să iasă la suprafață”.

Nu am reușit să vorbim cu persoana care a luat iazul în chirie ca să aflăm poziția acesteia. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării