main logo
851

Grădinița nr.5 din Capitală ar putea fi demolată pentru un complex locativ

Grădiniţa nr.5 din strada Bogdan Voievod, sectorul Rîşcani, poate fi demolată, iar în locul acesteia ar urma să fie construită o altă instituţie de menire social-economică şi un complex de blocuri.

Grădinița nr.5  ar putea fi demolată pentru un complex locativ

O asemenea revendicare a prezentat Primăriei Chişinău proprietarul imobilului, SA ”Bucuria”, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Valoarea imobilului se ridică la zeci de milioane, iar printre cei care au participat la transferarea lui din proprietatea statului în cea privată se numără și actualul premier Pavel Filip, acționar la „Bucuria” și fost director al întreprinderii.

"Administraţia SA ”Bucuria” a solicitat oficial evacuarea copiilor şi a personalului din grădiniţă, eliberarea certificatului de urbanism pentru demolarea instituţiei şi acordul pentru proiectarea unui complex locativ. Deşi municipalitatea a propus câteva loturi de pământ în schimbul grădiniţei, administraţia ”Bucuria” a refuzat propunerile, insistând asupra construirii pe terenul din strada Bogdan Voievod. Actualmente, doar în sectorul Râşcani peste 600 de copii nu au locuri în grădiniţe”, scrie într-un comunicat de presă al Primăriei Chișinău, citat de jurnal.md.

Încă în 2008, Procuratura Generală a anunțat că a stabilit ilegalități la privatizarea, de către SA ”Bucuria” a grădiniței de copii nr. 5 din Chișinău. Potrivit procurorilor, includerea clădirii grădiniţei în actele de privatizare ale SA ”Bucuria” s-a efectuat cu încălcarea legislaţiei. Procuratura Generală a prezentat Curţii de Apel Economică o cerere privind excluderea din adeverinţa de privatizare, eliberată SA ”Bucuria”, a bunului imobil din strada Bogdan Voievod 4/2, în incinta căruia funcţionează grădiniţa de copii nr. 5 şi obligarea Oficiului Cadastral Teritorial Chişinău să înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în favoarea Primăriei. Doar că acțiunea a fost respinsă pe motivul expirării termenului de prescripție. În decizia definitivă a Curții Supreme, care datează cu 9 aprilie 2009, se arată că din cauza tardivității, instanța nu este în drept să dezbată fondul cauzei, ci poate doar să o respingă.

Pavel Filip a fost cel care a inițiat procedura de privatizare a terenului. Cu un an mai devreme de încheierea contractului, în 2003, în calitate de director general al societății pe acțiuni ”Bucuria”, Filip a semnat o procură pe numele unui consilier juridic, pe care l-a împuternicit să reprezinte interesele întreprinderii pe lângă Primăria Chișinău și Oficiul Cadastral Teritorial. În același an, consilierul delegat de Filip a făcut mai multe demersuri la Cadastru cu privire la imobilul de pe strada Bogdan Voievod 4/2 - adresa grădiniței nr. 5 din sectorul Rîșcani. Deja în iulie 2004, Consiliul municipal Chișinău autoriza cererea cu privire la privatizarea lotului de teren aferent instituției preșcolare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării